Marianne Borgen
Ordfører Marianne Borgen fikk æren av å åpne =KAFFE på Lovisenberg sykehus. Foto: André Kjernsli

I strålende solskinn og til stinn brakke åpnet =Kaffe i går sin andre kaffebar i Oslo

– Jobben på =Kaffe har betydd enormt mye, jeg var på et sted i livet der jeg bare kunne drite i å få jobb noen andre steder, sier Richard Prøsch.

Kaffebaren har fått en flott beliggenhet inne på Lovisenberg sykehus’ område og kan til forskjell fra sin søsterkafé i Akersgata skilte med mange sitteplasser ute. Der kan du på solrike dager nyte din kaffe i solstoler omkranset av flotte bygg som bærer på mye sykehushistorie.

VårtOslo ankommer i god tid før åpningen, og det er allerede godt med kaffetørste og nysgjerrige kunder på plass. Køen strekker seg ut av døra, selv om det er en time til de skal åpne.

Petter Nyquist var en av mange som sto i kaffekø denne dagen. Foto: André Kjernsli

Klarte ikke si nei

Inne treffer vi Katrin Larsen, daglig leder i =Kaffe.

– Vi hadde begynt å diskutere å åpne en ny kafé, bare ikke riktig ennå. Men for en tid tilbake fikk vi en henvendelse fra Vidar Haukeland, direktør for Stiftelsen Diakonissehuset Lovisenberg. Han fortalte at de i forbindelse med 150-års jubileet laget en kaffebar på området. Han lurte på om vi kanskje hadde lyst til å drive den.

Etter et par kjappe møter skrev vi kontrakt, vi kunne rett og slett ikke si nei takk til denne muligheten. Og nå står vi her, med strøken kafé og masse kunder som vil inn.

Katrin Larsen
Daglig leder i =KAFFE Katrin Larsen gledet seg stort og åpningen av ny kafé på Lovisenberg sykehus. Foto: André Kjernsli

Spesiallagde puter fra innsatte

Interiøret er stilig, men det er putene i sofaene som fanger oppmerksomheten til VårtOslo. De er laget av innsatte i Halden fengsel, forteller Larsen.

Man skulle ikke tro det om kaffebyen Oslo, men akkurat i dette området er det ikke andre kaffebarer i umiddelbar nærhet. Larsen tror den nye kaffebaren vil være et kjærkomment tilbud.

=KAFFE på Lovisenberg
=KAFFE på Lovisenberg kan friste med mange solrike uteplasser. Foto: André Kjernsli

Mindre hektisk enn i Akersgata

De fleste kundene kommer til å være helsepersonell, studenter fra sykepleiehøgskolen vegg i vegg og pårørende. Det vil nok være langt mindre hektisk her enn i Akersgata, der den første =KAFFE holder hus.

– De som skal jobbe på Lovisenberg vil nok oppleve dette som en roligere arbeidsplass – og for noen blir den kanskje litt tryggere.

Vidar Haukeland
Vidar Haukeland er direktør for Stiftelsen Diakonissehuset Lovisenberg. Han var glad for å få =Kaffe på plass. Foto: André Kjernsli

Må utdanne flere baristaer

Åpningen av ny kafé betyr også at flere baristaer må utdannes.

Åpningstider

=KAFFE på Lovisenberg kommer i starten til å holde åpnet man-fre 9-16, men vil vurdere å utvide dette dersom det viser seg at det blir nødvendig.

Adressen er Lovisenberg Diakonale Gjestehus, Lovisenberggata 15a.

– Det er skikkelig tilfredsstillende å være med på få flere folk fra rus- og gatemiljøet i Oslo inn i arbeidslivet igjen. Det er mange flotte folk der ute som har masse ressurser, her kan de få muligheten til å blomstre, sier hun.

En av de som har tatt turen til åpningen er Petter Nyquist – kjent for mange fra tv-seriene «Petter Uteligger» og «Petter uteligger – en ny sjanse». Den sistnevnte serien handler nettopp om etableringer av den første =KAFFE, helt fra rekruttering av ansatte til åpningsfest.

– Dette er kjempeflott, sier Petter Nyquist til VårtOslo. – Med ny kaffebar blir det også flere muligheter for folk i gatemiljøet til få jobbtrening, lønnet arbeid, kompetanse og mestring. Dette er første gangen jeg er her, litt av et sted de skal drive, sier han.

Petter Nyquist og Richard Prøsch
Petter Nyquist og Richard Prøsch forteller de mange gjestene hvor viktig slike arbeidsplasser er. Foto: André Kjernsli

Handler om mer enn å bli rusfri

En annen som er på plass er Richard Prøsch. Mange vil kjenne han igjen fra programmet om den første kaféen, så han har vært med fra dag én i =KAFFE sin spennende historie

– Jobben på =Kaffe har betydd enormt mye, jeg var på et sted i livet der jeg bare kunne drite i å få jobb noen andre steder. Å kunne være og starte et slikt prosjekt er utrolig givende, sier Prøtsch.

Richard Prøsch
Richard Prøsch er en av veteranene i =KAFFE sin relativt korte historie, han setter utrolig pris på jobben som barista. Foto: André Kjernsli

Det er egentlig bare positive ting ved prosjektet, det handler ikke bare om det å bli rusfri, men å bli akseptert for den man er, forteller han.

– Når vi får rutiner, blir akseptert og føler respekt for jobben vår, det er kanskje først da rusen sklir bort. Du får bytta den bort med noe annet.

Det å tvinne tommeltotter og være rusfri det er det ikke mange som jeg kjenner som klarer, så vi trenger flere arbeidsplasser! Sats på dem som ikke får jobb et annet sted, de som sliter og har hull i CVen, sier Prøtsch, før han smetter inn bak disken for å betjene den lange køen med forventningsfulle kunder.

=Kaffe
Lang kø lenge for å bli betjent i kafeen den første dagen. Foto: André Kjernsli

MELD DEG PÅ NYHETSBREVET VÅRT

Kommentarer