Kuslipp på kongsgården
Foto: Hans Magnus Borge

I helga ble kongens våryre kuer sluppet på beitet. Se slipp, sprell og stang

Det er noen sikre vårtegn i Oslo og på Bygdøy. Ett er når Kongens kuer slippes på beite.

Nå er det strengt tatt ikke Kongens kuer lenger. For en del år siden overlot Kongen driften av selve gården til Norsk Folkemuseum. Dermed fikk kongsgårdforvalter Jan Tore Sørsdal den prosaiske tittelen «avdelingsleder, avdeling landbruk». En smule unøyaktig er det derfor å kalle kuene for Kongens kuer.

Tross en litt mismodig morgen, værmessig, fant mange veien til Bygdøy for å overvære glade og våryre kuer. Tine laget den direktesendt videoen «Dagros fra minutt til minutt».

Da Kongsgårdens Erik Sørum åpnet døren til fjøset sto en flokk bestemte damer klare – alle skulle være først. Og det var de eldste og mest erfarne som ledet an utover jordet. De hadde lært å sette pris på «öpna landskap». Og kuene hadde jo et publikum de ikke måtte skuffe. De yngre syntes det var litt skummelt med alt det grønne gresset – men de tok mot til seg og raste ut i galopp, med hopp og sprett.

Det ble også tid til litt stanging for å gjøre opp konflikter som hadde ligget og lumret i fjøset utover vinteren. Det ble greit ordnet opp i – den klokeste gir seg som kjent.

Kongsbonden Jan Tore Sørsdal
Kongsbonden Jan Tore Sørsdal var godt fornøyd med at så mange kom – tross en grå start på dagen. Foto: Hans Magnus Borge

Men det var ikke bare kuslipp. Flere produsenter av gardsmat ble presentert i en rekke boder. Her var honning, fenakalkun og en rekke andre godsaker. Barna fikk klappe dyrene og ri på ponnier.

At Folkemuseet har overtatt driften, har den fordelen at alle kan komme og se en bondegård i full drift. Bare å sette seg på 30-bussen til «Kongsgården».

MELD DEG PÅ NYHETSBREVET VÅRT

Kommentarer