På Prindsen hage kan du blant annet slappe av med en øl eller matbit i frodige omgivelser ved et Ricola drivhus med masse urter. I bakgrunnen til høyre skimtes en familie som spiller boule. Det gode livet i sentrum. Foto: Jan Khûr

I frodige Prindsen hage tar du en øl og spiller boule med familien i et av Oslos mest belastede strøk

Publisert

I tillegg til deilig mat og alle rettigheter har nye Prindsen hage eget veksthus, uteservering i grønne omgivelser, og parkspill som boule og krokett.

Utenfor går livet sin vante gang i Storgata, eller «De fattiges kvartal», som gata og spesielt området rundt Prindsen historisk sett har blitt kalt på folkemunne.

Innenfor har den 4000 kvadratmeter store bakgården, som i sin storhetstid på 1700-tallet nettopp var Oslos frodigste og flotteste prydhage med fiskedammer, appelsintrær og laurbær, gjenoppstått som et grønt byrom midt i sentrum.

På idylliske Prindsen hage er man omgitt av solsikker, urter, grønne plener, solstoler og spillebaner. Det er vanskelig å tenke seg at man egentlig befinner seg rett av Storgata.

Her er det bar og boule/petanque, to spisesteder, lek og spill som krokett, bordtennis, fire på rad og ringspill.

På Prindsen hage kan du spille boule/petanque. Foto: Jan Khûr

— Skal du støvsuge gressplenen?

På Prindsen hage er det parkliv og festivalstemning.

Her ligger folk og soler seg, går barbent rundt i gresset, spiller spill, og barn leker og krabber rundt omkring. Nettopp på grunn av dette er de veldig nøye på at de aldri serverer noe i glass, sier Aanonsen.

— Underlaget er jo av gress, så hva skal du gjøre hvis du knuser noe, skal du støvsuge gressplenen?

Åpningstiden er fra klokken 12 til 23, og spillene er gratis frem til klokka 18.

Aanonsen er opptatt av å få frem at dette ikke er noe partysted.

— Det er så hyggelig når det er fullt her på dagtid. Det har blitt et familiested, og det var jo det vi hadde lyst til. Vi har så vidt spekter, fra babyer på to og en halv uke til besteforeldrene som er med.

Det første du ser av Prindsen hage, på vei inn. Foto Jan Khûr.

— Lite utfordringer med det tøffe miljøet

— Vi har lite utfordringer med det tøffe miljøet som er ute på gata her. Vi ønsket å åpne et stort, trygt byrom, og det har det blitt, sier daglig leder Tina Aanonsen.

Dette byrommet har ligget brakk i mangfoldige år, og det er en av grunnene til at stedet har vakthold hele døgnet - for å holde det trygt.

Hund Prindsen Hage

— Vi er veldig opptatt av at vaktene skal være hyggelige, selv om vi selvfølgelig følger de vanlige reglene om at folk som er for fulle ikke kommer inn. Det er vakter over hele området her.

Prindsen hage har velkomstskilt til både to- og firbente. Foto: Privat

— Jeg var ikke akkurat imponert

Sammen med eierne Nicolai Engesvik, Henrik Olsson og barsjef Alexander Smyth-Olsen har hun jobbet hardt for å sette stedet i stand. De har hatt utallige dugnader hvor de ansatte, venner og bekjente har stilt opp.

— Første gangen jeg var her inne og tenkte, ´dette skal jeg drive´, var jeg ikke videre imponert. Det var helt gjengrodd og jeg tenkte, ´hjelp, hvordan få dette fint!´, ler hun.

Aanonsen sier at åpningen har gått over all forventning. Særlig med tanke på at dette byrommet har vært stengt lenge, og at det kan være vanskelig å finne frem.

Tvangsarbeidere og sinnsyke

Historien til Prindsen er grunnen til at det er vanskelig å finne frem. Arkitekturen har et svært lukket preg - de gale og fattige skulle ikke sees i gamle dager.

Her har det vært både tvangsarbeid, asyl, fengsel, og lege for prostituerte.

I dag brukes området til tilbud innen rus og psykiatri. Omsorgsboliger har vindu mot Prindsen hage. En annen nabo er Aktivitetshuset Prindsen, drevet av Kirkens Bymisjon.

Man ser ingen tvangsarbeidere på Prindsen hage i disse dager, men spill har de nok av. Foto: Privat

Bydelsoverlegen mot utvidet skjenketid

På grunn av beliggenheten anbefalte hverken bydelsdirektøren eller bydelsoverlegen å godkjenne søknaden om skjenketid ute til 23.30 og servering til midnatt. Bydelsutvalget ga likevel tillatelse, men Prindsen hage har valgt å likevel stenge 23.00 ut av respekt for naboene, ifølge Aanonsen.

Hun sier at det var Omsorgsbygg KF som tok kontakt med Trøbbelskyter Prosjektbyrå for noen år siden, og lurte på om de kunne gjøre noe med området.

Aanonsen legger til at de som bor i omsorgsboligene ikke er kritiske.

— Vi har invitert naboer hele veien og sagt at de må bare komme og bruke spillebanene, sier hun.

— Vi hadde alt klart i mai, og så møtte vi på noen utfordringer. Men nå er vi vel alle enige om at det egentlig var bedre at vi åpnet nå. Gresset er grønnere og solsikkene har vokst to meter.

To ansatte, Dona Johannesen og Stian Wasrud, på dugnad. Foto: Privat

Organic eatery og «comfort food»

Hagen har en «containerstruktur» med to forskjellige kjøkken å velge mellom.

Restaurant Beets serverer organisk fastfood, og daglig leder Andrea Gamst sier at spesielt deres røkte avocadoburger har falt i smak hos gjestene.

Hennes samboer, med-gründer og kokken Pedro Caiado, drev tidligere en burgertruck i Portugal, og burgeren videreførte han herifra.

Daglig leder Andrea Gamst på Restaurant Beets (en av foodtruckene hos Prindsen hage) deler et ømt øyeblikk med samboer, med-gründer og kokk Pedro Caiado. Foto: Privat

Maten har innslag av kjøtt, men kan også fås som vegetar og vegansk. Eggene er fra Holte gård og baconet kommer fra biodynamisk gris som har spist mye brokkoli.

Foruten burger får man blant annet beinkraftsuppe med urter og dagens bowl som i dag består av egg, rødbeter, syltet tomat, brokkoli, gulrot og urter.

— Dette er et organic eatery hvor det serveres glad mat som har god energi. Varene er lokale og alt av grønt og urter som brukes vokser her i hagen, sier Gamst.

Et av måltidene som har vært en slager hos foodtrucken Frævleik på Prindsen. Egg, bacon og kantareller. Foto: Privat

Hun peker på plantekassene like ved:

— Der har min datter på to plantet kålen, og det har blitt til en liten graveplass for barna.

I nabokontaineren ligger Frævleik. Denne kontaineren kan leies av forskjellige  restauranter. De satser på low cost gourmet-mat og såkalt «comfort food».

Hageliv i snøen?

Ideene og mulighetene er utallige i den store hagen. Men hva med når mørket faller på og snøen og kulda kommer?

— Vi ønsker å sette opp en lavvo, og vi tenker skøytebane og curling, men vi må ha det kaldt nok. Det blir litt sånn at på sommeren vil vi ha det varmt og på vinteren vil vi ha det kaldt, sier Aanonsen.

De ser også for seg et varmt julemarked, og da vil jo deres kilometervis med lyslenker, varmelamper og pledd hjelpe på.

Det blir nok noen forandringer ettersom årene går. Målet er også å bli Norges mest miljøvennlige serveringssted.

— Vi skal være her i 15 år, så vi har jo god tid.

Powered by Labrador CMS