26. august 1917 møttes Lyn og Trondheimsklubben Brage til den første offisielle kampen på Dælenenga. I dag har hjemmebanen til Grüner fotball sprengt kapasitet.
Der fotballbanen på Dælenenga ligger tok teglverket i Teglverksgata i sin tid ut leire som ble brent til murstein og takstein som den nye bydelen Grünerløkka ble bygd av.
I 1914 var Grünerløkka for det meste utbygd, og bystyret bestemte seg for å bygge to idrettsplasser - på Bislett og Dælenenga. Fordi byens befolkning hadde fått så mye fritid mente de at det var viktig å gi denne et positivt innhold.
De første kampene
Annonse
Dælenenga idrettsplass ble åpnet i 1916, og banen ble sprøytet gjennom vinteren. Det første offisielle arrangementet var Njaals juniorstevne i friidrett 22. juli 1917, og 26. august samme år var det klart for den første offisielle fotballkampen. NM andre runde mellom Lyn og Brage fra Trondheim.
Kampen ble spilt klokka 13.00, og Lyn vant 3–1. Klokka 17.00 var det klart for den første lokale kampen mellom Strong og Trym. Førstnevnte vant, men resultatet er ukjent.
— Banekapasiteten er sprengt
Strong var en av klubbene som 29. oktober 1952 gikk sammen og dannet Grüner idrettslag, som i dag har i overkant av 500 aktive spillere. Lagets ett hundre år gamle hjemmebane har nå sprengt kapasitet.
— Banekapasiteten er vårt største problem når det gjelder å gi et bra tilbud til alle barn og unge som har lyst til å spille fotball, sier leder i Grüner fotball, Jon Hernæs, i en pressemelding.
Hernæs synes det var framsynt av bystyret i Kristiania å sette av Dælenenga til idretten, og setter sin lit til at vår tids politikere klarer å skaffe mer banekapasitet, og en flerbrukshall på Dælenenga.
Har vært olympisk arena
Banedekket på fotballbanen var koksgrus, helt fram til 1997, da Dælenenga som en av de første banene fikk kunstgress. Den ble slitt ut etter 15 års bruk, og byttet i 2012. I dag er det undervarme under banen slik at det er mulig å spille fotball på banen hele året.
Dælenenga var også olympisk arena under OL i Oslo i 1952 med både ishockey og bandy-kamper. Fra 1929 til 1946 var det en velodrom på Dælenenga, og i årene fra 1947 til 1968 var banen kjent som senter for speedway i Norge.