I bytteboden på Sagene kan man bli kvitt ting man ikke lengre vil ha, og kanskje finne noe nytt man trenger. Mannen på bildet bor i nabolaget, og er en av flere som regelmessig tar en titt i den lille boden. Foto: Jürgen Breiter
I bytteboden på Sagene kan du levere ting du ikke trenger, og ta med deg noe nytt — døgnet rundt
— Jeg vil at folk ikke bare skal lese om, men også oppleve delingskultur i hverdagen, sier initiativtakeren til bytteboden på Arne Gjestis plass på Sagene.
Nesten alle har ting som ikke er i bruk mer og som det ville være synd å kaste. Dette var utgangspunktet for prosjektet "Byttebod", som Jürgen Breiter er initiativtaker til.
— Jeg har bodd i Oslo i tre år, og hadde lyst til å teste et prosjekt som går ut på å skape en delingskultur, sier Breiter.
Alltid åpen, alltid gratis
Annonse
Breiter jobber med ideer og strategiutvikling for bærekraftig byliv.
— Jeg spurte meg selv: Hvordan kan ungdom og barn få oppleve delingskultur i hverdagen? Og når jeg fant ut at jeg ville lage en byttebod søkte jeg om støtte fra bydel Sagenes grønne midler, og fikk tilslag, sier Breiter.
I mai i år realiserte han prosjektet på Arne Gjestis plass på Sagene: en liten bod står nå midt på plassen, og her kan folk kan sette fra seg ting de ikke lengre trenger, og ta med seg noe annet. Den er alltid åpen, og alt er gratis.
— Flere sa til meg at det ikke kom til å funke at den skulle stå åpen på natta – men det går jo ikke an å stjele i en byttebod, ler Breiter.
— En gang var det en som leverte et altfor stort møbel, og noen har tagget på boden en gang, men det får man leve med. Med tanke på alle de som har levert og tatt med seg fine ting synes jeg prosjektet har fungert overraskende bra.
Laget av en innsamlingsboks fra Fretex
Sagene internasjonale og flerkulturelle frivillighetssentral (SAIFF) er Breiters samarbeidspartner, og bytteboden skal være et lavterskeltilbud i nabolaget.
Målet er å forbedre holdninger til gjenbruk og reduksjon av avfallsmengde – og samtidig ta hensyn til mennesker som kanskje ikke har så god råd.
I bytteboden kan man levere ting som for eksempel leketøy, bøker, pyntegjenstander eller husholdningsvarer. Selve boksen er laget av en gammel klesinnsamlingsboks fra Fretex.
— En klassisk bod i tremateriale ville nok ikke funket i regn og vær gjennom hele året, sier Breiter.
Håper å fortsette prosjektet
På byttebodens Facebook-sider står det instrukser til bruk av boden, som er åpen for alle, også barn. Og det er viktig at man legger ting i boden slik at den ser fin og ordentlig ut, "som i en liten butikk".
SAIFF ligger redd ved bytteboden, og kan følge med på trafikken. Breiter sier at samarbeidspartneren ser både barn, eldre og voksne gå innom, og at han særlig håper barn vil lære om det å bytte.
— Dette er et praksisorientert prosjekt om delingskultur, som jeg tror er bra for barn – i stedet for å bare lære om det teoretisk, sier Breiter.
Planen er at bytteboden skal stå på Sagene ut året.
— Men vi håper at det kanskje kan fortsette, og at det kan bli et større prosjekt etter hvert, sier Breiter.