Elever ved Oslo Katedralskole gikk i fakkeltog til Karl Johan for å reklamere for sin teateroppsetning av Agatha Christies Musefella. Foto: Christine Evjen

I år feirer Kattateateret 150 år. Elevene ved Oslo Katedralskole feiret stykket med fakkeltog

25. februar har Kattateateret, Norges eldste amatørteater, premiere i Oslo Katedralskoles aula. Stykket er Agatha Christies Musefella.

Helt siden 1869 har elevene ved Oslo Katedralskole hatt teateroppsetninger. Det gjør Kattateateret til Norges eldste amatørteater.

— Bare tenk på at Nasjonalteateret ble startet i 1899, sier en av årets teatersjefer for Kattateateret, Henrik Due.

— Vår skole setter pris på tradisjon. Vi har en tradisjon på å sette opp teaterstykker i stedet for revyer, som mange andre skoler gjør. Det er fint med revy, men vi har valgt et annet alternativ, forklarer Due.

— Vi har ingen dramalinje. Dette er en skole hvor vi kun har studiespesialisering, eller allmennutdanning, som eldre ofte kaller det. Kattateateret er for alle skoletrinn, ikke bare for avgangsklassene, forteller Jenny Granstrøm (17), i salg- og markedsføringsgruppa til Kattateateret.

Teatersjefer: Rami Chumber og Henrik Due. Salg- og markedsføringssjefer: Emma Marinelli Johansen, Idunn Marie Ødegård og Jenny Granstrøm (foran). Foto: Karen Seierstad

Et lysende og bråkete PR-raid

For å promotere teaterforestillingen, er det også en lang tradisjon at elevene arrangerer fakkeltog til sentrum. Fakkeltoget gikk av stabelen på fredag.

— Det er 600 elever ved skolen, og får vi med oss hundre av dem på fakkeltoget, så er jeg fornøyd, erklærte salgs- og markedsføringssjef Idunn Marie Ødegård (18), like før elevene skulle samles for togavgang.

Fakkeltoget er en lysende og støyende tradisjon for å vekke oppmerksomhet rundt teaterforestillingene. Foto: Christine Evjen

Mord med Agatha Christie

— Fakkeltoget er et PR-raid for å vise fram for byen at vi på Katta har en teaterforestilling på gang. Det blir en del skriking og hoiing. Det er samtidig en kick-off for intensivuka i vinterferien. Det er siste innspurt for oppsetningen, sier Ødegård

Allerede i august startet arbeidet med oppsetningen. Siden september har skuespillerne øvd minst seks timer i uka. Noen vinterferie blir det ikke på skuespillerne og arrangørene. I stedet blir det intens øving fram mot premieren.

Mandag 25 februar kl. 19.00 går teppet opp for Agatha Christies Musefella. Stykket handler om åtte personer som blir sittende værfast. De får vite at det er en morder blant dem, men ikke hvem morderen er. Regissør er i år er Odille Heftye Blehr. Regissøren er den eneste profesjonelle i oppsetningen.

Kan bli noen frustrerte tårer

— Vi legger ned så mye arbeid både for å glede oss og og medelevene. Vi vil at skolen skal være stolte av resultatet. På veien fram kan det falle noen tårer i frustrasjon, men når forestillingen sitter, og vi får respons fra publikum, så er det bare herlig. Jeg var skuespiller i fjor. Da satte vi opp en komedie av den italienske dramatikeren Dario Fo, En anarkists tilfeldige død. Publikum var kanskje snille med oss og ga oss stor og positiv applaus. Uansett, det gav meg mye å kjenne responsen fra en fullsatt sal, forteller Due.

Det blir i alt ni forestillinger mellom 25. februar og 3. mars. Billetter til årets forestilling fåes kjøpt hos Kattateateret.com

Powered by Labrador CMS