Portveien 2 Kolonihage
NRK-serien Portveien 2 ble spilt inn i Hjemmets kolonihage på Bjølsen. Foto: Hans Petter Fjeld

Hyttekøen hos Oslos kolonihager er 12 år lang, minst. Nå innføres et enklere køsystem

Et nytt køsystem for de som står på venteliste for hytte i en kolonihage lanseres sannsynligvis allerede 28. mars.

Nå kan du også takke nei til så mange hytter du bare vil uten å miste din plass i køen.

Det står 2500 ekstremt tålmodige søkere i køen, som får en snegle til å se ut som en racerbil. Totalt finnes det 1100 hytter i Oslos kolonihager.

Årsaken er at det er en veldig liten utskiftning av eiere. Får man først tak i en hytte, gir man ikke slipp på den uten videre. Og det er etter hva VårtOslo erfarer kun tre nye kolonihagehytter under oppføring i hele Oslo.

En felles liste

I den nye køen vil alle søkere stå på den samme lista, og ikke på forskjellige lister etter hvor de har søkt slik som nå. Dette skal gjøre det mer oversiktlig, både fra kolonihageforbundets side og for søkerne.

Kolonihageforbundet kaller den nye ordningen «OBOS-modellen» fordi ansiennitetsprinsippet gjelder, slik at de lengst fremme i køen får førstevalget. Og til forskjell fra tidligere kommer absolutt alle på lista til å bli invitert på visning nå. De som er interesserte i hytta gir deretter beskjed.

Men de som venter på kolonihagehytte må ikke delta i budrunder. Fortsatt vil prisene være fastsatt av en egen takstkomite.

Kolonihageforbundet sier at alle som allerede står på venteliste vil beholde sin ansiennitet (puh!).

Si nei uten å miste køplassen

I dag er det slik at du mister din plass i køen hvis du takker nei til hytter du blir tilbudt et par ganger.

En viktig endring i det nye systemet er at du nå kan takke nei så mange ganger du bare vil, uten at det vil påvirke din plass i køen. Dermed slipper du å køe i årevis for så å ende opp med en hytte du egentlig ikke er fornøyd med.

I teorien betyr det også at de som er litt lenger bak i køen har en større sjanse til å avansere. Altså fordi flere av de som er før deg i køen takker nei enn i det gamle systemet.

Nytt «hyttetorg»

Har du kort ansiennitet kan det også være nyttig å gå på disse visningene for å gjøre seg kjent med de forskjellige kolonihagene.

Det blir et «hyttetorg» på hjemmesiden til Oslo krets av Norsk kolonihageforbund hvor ledige hytter legges ut, og du får beskjed via e-post når dette skjer. Her har du også hele tiden oversikt over hvor du står i køen og din ansiennitet.

En nærmere presentasjon av det nye systemet vil bli gitt alle søkere om kort tid, sier de i kolonihageforbundet.

Nederst i saken ser du også en kort oversikt over endringene.

Ansiennitetsprinsippet gjelder, stort sett

Det er altså ansiennitetsprinsippet som følges når søkere får tilbud om en hytte.

— Hver kolonihage har hatt en mulighet til å omgå ansiennitetsprinsippet for å for eksempel få inn flere barnefamilier, sier tidligere leder for Etterstad kolonihage, Larz Tvethaug.

Det er opp til den enkelte koloni å benytte seg av dette.

Gir ikke slipp når man først er inne

Kolonihagen på Etterstad er Oslos minste. Tvethaug forteller at det ikke er ofte det er salg av hytter der. Ingen av de 88 hyttene ble solgt i fjor, mens kun en ble ledig i 2015.

For omkring femten år siden var det i en periode adskillig kortere ventetid. Generasjonen som kom inn i hyttene den gang nyter nå somrene i kolonihagen, og de fleste har ingen planer om å slutte med det.

Fikk ikke vite om ledig hytte, ble satt bakerst i køen

Runa Nymoen Sandhaug har stått i kø i seks år, men før det gikk hun glipp av en plass på Etterstad.

Hun ble tilbudt en hytte, men på grunn av en lang utenlandsferie akkurat på det tidspunkter fikk hun ikke beskjed, møtte ikke til visning og ble, som reglene var, satt bakerst i køen.

Det nye køsystemet vil forhåpentligvis gjøre det lettere å holde oversikt både for kolonihagene og for søkerne.

Etterstad_kolonihager_inngang
Etterstad kolonihage åpner 1. mai. Foto Ole Anders Flatmo

Nymoen Sandnes har, endelig, fått tildelt en dyrkingsparsell på 50 kvadratmeter på Etterstad. Noe hun setter stor pris på.

— Kommunen bør kunne legge til rette for dyrkingsparseller flere steder. Det eneste som trengs fra kommunen er tilgang på vann, sier Nymoen Sandnes.

— Enkle pallekasser å dyrke i er et alternativ, med de blir fort uttørket, fortsetter hun

Makspris på en hytte i en kolonihage i Oslo er 270.000+50.000 i dag. Et litt innfløkt system, ispedd noe skjønn, avgjør hva en hytte konkret prises til.

En endring i reglene i 2016 gjorde det litt lettere å oppnå makspris.

Slik er det nye systemet

  • I sesongen 2017 slutter Oslo kolonihagekrets med å invitere utvalgte søkere til visninger/salgsmøter.
  • Etter intern runde blir ledige hytter lagt ut for salg på deres nye portal ‘Hyttetorg’.
  • Alle søkere får varsling via epost om at det er ledige hytter, men de må logge seg inn på ‘Min side’ for å finne informasjon om hytte og om visninger. Søkerne kan selv angi hvilke hager de vil ha slik informasjon fra.
  • Det vil bli arrangert en åpen visning hvor alle interesserte kan komme. Om hagene ønsker det kan de velge flere visningsdager/tidspunkt. For å unngå at flere hager har samme visningstidspunkt, blir det en felles kalender hvor hagene ‘booker’ et visningstidspunkt som er ‘ledig’.
  • Dersom en søker etter visning bestemmer seg for å melde interesse for kjøp, må han/hun logge seg inn på ‘Min side’ og registrere en forpliktende interesse for kjøp.
  • Salgskomiteen avklarer/velger ut hvem som skal få kjøpe hytten etter hagens tildelingskriterier/prioriteringer. Hageforeningen følger opp derfra, med blant annet kontraktsinngåelse, oppgjør og overdragelse. De som ikke nådde opp får en e-post-melding om hvilken ansiennitet som var nødvendig.

 

 

 

 

 

MELD DEG PÅ NYHETSBREVET VÅRT

Kommentarer