Idunn Holte og Vebjørn Hegdal i Jussbuss
Idunn Holte og Vebjørn Hegdal i Jussbuss ser en stadig økning av leietakere som kommer i konflikt med utleieren av boligen deres.

Stadig flere søker hjelp hos jusstudentene ved Jussbuss når de sliter med utleier: – Behovet for endringer i husleieloven er stort

Nye forslag til endringer i husleieloven går inn for å styrke leietakernes rettigheter. Men Idunn Holte og Vebjørn Hegdal i Jussbuss er skuffet over at det kun var mindretallet som foreslo å innføre en hovedregel om tidsubestemte leieavtaler.

Publisert

I fjor sommer opprettet regjeringen et utvalg som skulle se på om det var mulig å gjøre endringer i husleieloven, med det såkalte Husleielovutvalget.  

Mandatet til utvalget skulle spesielt se på hvordan man kunne styrke leietakernes rettigheter i et stadig mer opphetet bolig- og leiemarked.

I slutten av forrige måned kom første delrapport fra utvalget. Den tar for seg viktige spørsmål rundt kontraktslengde og oppsigelsesvern i leieforhold. I rapporten foreslår utvalget, for leietakernes del, viktige endringer som å øke minstetiden for tidsbestemte leiekontrakter fra tre til fem år. 

Utvalget foreslår å gi leietaker rett til å kreve forlengelse av en tidsbestemt leieavtale, samt å gi den som leier en leilighet eller bolig en ufravikelig rett til å si opp leieavtalen når som helst.

– Vil styrke leiertakers rettsvern

– Vi er godt fornøyde med de foreslåtte endringene, men vi mener utvalget burde ha gått enda lenger ved å innføre en hovedregel om tidsubestemte leieavtaler, sier Idunn Holte i husleiegruppa ved Jussbuss, til VårtOslo.

Det studentdrevede rettshjelpstiltaket ser en stadig økende pågang av leietakere som har et stort behov for hjelp. I 2023 fikk Jussbuss inn 661 saker som omhandlet husleierett. 

Dette er en økning på ti prosent fra fjoråret og gjenspeiler det økende behovet for rettsvern overfor leietakere.

– Behovet for endringer i husleieloven er stort. Hvis utvalgets forslag gjennomføres vil det føre til større forutsigbarhet for leietakerne og styrke deres rettigheter, mener Holte.

– Blir tilbudt nye og dyrere kontrakter

Jusstudentene ved Jussbuss peker spesielt på hvor viktig det er for forutsigbarheten i hverdagen at minstetiden for leiekontrakter økes fra tre til fem år.

Leilighetsvisning (illustrasjonsbilde)
Et nytt statlig utvalg vil gjøre det lettere å være leietaker i dagens opphetede boligmarked.

Fra egen erfaring forteller de om leietakere som må inngå en ny leieavtale til en mye høyere pris enn det de hadde kort tid i forveien når leieavtalen løper ut.

– Det fører til at mange ikke har råd til å inngå ny leiekontrakt, og dermed må ut på et svært vanskelig leiemarked igjen med kun kort tid til å finne ny bolig, forteller Vebjørn Hegdal, som også sitter i Jussbuss husleiegruppe.

Derfor er han og Holte skuffet over at det kun var mindretallet som foreslo å innføre en hovedregel om tidsubestemte leieavtaler.

Håper på raske endringer

Delrapporten utvalget offentliggjorde ble sendt rett på høring med frist 30. april. I den forbindelse er det viktig at både leietakersiden og utleiersiden kommer med sine innspill til utvalgets forslag.

Jussbuss håper at dette medfører at utvalgets forslag vil bli vedtatt så fort som mulig. Forslagene vil ha stor positiv innvirkning for en betydelig andel av sakene de tar inn i deres saksbehandling.

– Det er også viktig å få gjennomslag for forslagene raskt ettersom dagens leiemarked er svært presset, avslutter Holte.



Powered by Labrador CMS