Husker du disse Oslo-mediene?

En rekke medier har kommet og gått i Oslo. Radio Tellus gikk under fordi inntekter fra spilleautomatene opphørte. Radio Motor ble kalt eksosradioen. Radio Oslofjord lagde programmet Tarmslyngpatruljen.

Her er et tilbakeblikk på noen av de tidligere Oslo-mediene.

Det norske Nationalblad var en opposisjonsavis i Christiania i årene 1815-1822. Skarp satire og bitende ironi stod side om side med hyllingsdikt til kongen og unionen. Utgiveren lovet å trykke alt som ble sendt inn til avisa (!) Vel og merke måtte det ha et passende språk og en sømmelig tone.

Det norske nationalblad
Det norske nationalblad. Foto: Nasjonalbiblioteket

Gikk under navnet Sværta

Morgenposten var en dagsavis som levde i 90 år, fra 1861–1971. Det første navnet var Christiania Nyheds- og Avertissements-Blad. Dette var såpass tungvint at avisa bare ble kalt «Sværta» på folkemunne. Som en av fire Oslo-aviser ble den også utgitt under 2. verdenskrig. Siste redaktør var seileren Leif Husebye.

Fred og rusfrihet

Radio Ung
Radio Ung

Radio Ung var en av Oslos mest populære nærradioer på 1980-tallet. Norges Godtemplar Ungdomsforbund drev kanalen, med grunnverdiene fred og rusfrihet. Kanalen ville engasjere unge i samfunnsdebatt. Den sendte nyheter og aktuelt reportasjestoff med ungdom i fokus.

Slutt på inntektene

Radio Tellus ble stiftet som Radio Immigranten i 1982. Den sendte kulturstoff, som dikt og radioteater, på hele åtte språk. Kanalen ble nedlagt i 2008, fordi inntekter den fikk fra spilleautomater opphørte. På det tidspunktet hadde Tellus Radio over 50 frivillige medarbeidere, samt en lønnet redaktør.

Eksosradioen

Radio Motor levde i ti år, fra 1982. Kanalen ble drevet av NAFs Oslo-avdeling. Her ble det rapportert fra trafikken. På sitt beste nådde Radio Motor 36 prosent av byens radiopublikum. Klengenavnet var eksosradioen, og blant programlederne var Alf Tande-Pedersen og Turid Øversveen.

Tarmslyngpatruljen

Radio Oslofjord holdt på fra 1989 til 1998. Populære programmer var Razzle Dazzle, Smash-redaksjonen og Tarmslyngpatruljen. Fra 1993 ble musikken smalere og nyhetssatsningen sterkere. I 1997 ble et båtrace mellom Kjell-Inge Røkke og Bjørn Rune Gjelsten dekket i en legendarisk live-sending.

Lokal-TV for Oslo

Metropol TV var lokal-TV for Oslo. Kanalen kunne også sees andre steder i landet via kabelnettet. Kjente programmer var En L.U.N. aften med Golden og Antonsen, Håvard Lilleheie Show, Frem fra trengselen og Metropol Live. Kanalen gikk konkurs i 2002, etter tre års drift.

Oslo-TV holdt det gående i seks år, fra 2003 til 2009. Kanalen var en del av TVNorges satsning på lokal-TV. Den sendte nyheter og magasinstoff for målgruppen 12-44 år. På hverdager var det en times direktesending. Studioet lå i avgangshallen på Oslo S. og hadde gjennomsiktige glassvegger.

Kilder: Wikipedia og Retriever Mediearkiv

MELD DEG PÅ NYHETSBREVET VÅRT

Kommentarer