Nordox-direktør Lars Tomasgaard i samtale med styreleder i Stokstad A/S, Anne Kristine Teigen. Foto: Arnsten Linstad
Næringslivet føler seg presset ut av Hovinbyen. — Vanskelig å finne nye steder å være
Hvert tredje skip i verden får bunnstoff fra Nordox i Oslo. Men nå frykter industrigiganten og andre næringsaktører at de presses ut av politikernes planer om boliger i Hovinbyen.
Hovinbyen er Oslos desidert største utbyggingsområde de neste årene. Plassert mellom sentrum og Groruddalen ligger det an til at bydelen fram til 2040 kan bli bygget ut med rundt 40.000 boliger.
Denne utbyggingen, med stor vekt på boliger, skremmer næringslivet i området. Ikke minst er tradisjonelle bedrifter med stort plassbehov bekymret for framtiden.
— Blir presset ut av byen
Et av firmaene som kan måtte se seg om etter nye lokaler er metallgjenvinningsfirmaet Stokstad AS. Fra sine lokaler i Smalvollveien tar firmaet årlig i mot rundt 6.000 biler for gjenvinning. I tilleg driver de tradisjonell skraphandlervikrsomhet. I dagens planer er byråkratene og politikernes foreløpige intensjon at hele Smalvollveien i framtiden blir regulert til boligformål. Dette vil føre til at gjenvinningsfirmaet Stokstad må ut på tomtejakt.
— Vi står i fare for å bli presset ut fra Oslo-området. Vi har sagt fra hver gang men føler vi ikke blir hørt, sier Stokstads styreleder, Anne Kristine Teigen.
Annonse
Hun frykter en eventuell flytting vil tvinge firmaet ut av Oslo.
— Det er vanskelig å finne industriområder i byen som er gode å utvikle til vårt formål. Vi er svært avhengige av gode veiforbindelser. Blir Smalvollveien omregulert er jeg redd for at vi må ut av Oslo-området for å finne en ny og passende tomt, understreker hun.
Hvert tredje skip i verden har Nordox-bunnstoff
Teigen er ikke alene når det gjelder å ha bekymringer om framtiden i Hovinbyen. En annen bekymret bedriftsleder er administrerende direktør i Nordox,Lars Tomasgaard. Siden 1950-tallet har den tradisjonsrike bedriften, fra lokalene mellom Bryn og Helsfyr, levert bunnstoff til verdens skipsflåte. Hvert tredje skip i verden har i dag bunnstoff fra Nordox.
— Vi opplever at boligbygging og byen stadig kommer nærmere og nærmere oss. Dette er en utvikling som passer veldig dårlig. Vi ønsker av sikkerhetsgrunner avstand til de prosessene vi gjør, og slik det er i dag blir dette bare vanskeligere og vanskeligere. Kommer publikum nærmere blir det konflikter, og vi vet hvem som taper disse konfliktene på lang sikt, forteller Tomasgaard.
Nordox bidrar med enorme skatteinntekter
Nordox er en milliardbedrift som bidrar med enorme skatteinntekter til både staten og Oslo kommune. Direktøren forteller det for Nordox vil være en svært krevende prosess å flytte fra Hovinbyen.
— For oss vil det bli vanskelig å flytte. Før vi kan forlate dagens lokaler må vi ha en flunkende ny fabrikk stående klar. Her snakker vi om en investering på rundt 1,5 milliarder, sier Tomasgaard.
Hva skal til for å dere ikke skal måtte flytte?
— For oss er det viktig at veier og sykkkelstier ikke legges for nært våre lokaler. Jeg tror heller ikke det vil være noen god idé å legge boliger tett inntil lokalene våre, sier han.
— Må ta hensyn til næringslivet
Et av de mest ikoniske næringsområdene i Hovinbyen er den tidligere "bilbyen" på Ensjø. Også her er det et stort press på de gjenværende aktørene om å finne nye lokaler.
— Vi ser veldig positivt på planene for Hovinbyen. Det er likevel viktig å huske at vi skal bo, leve og virke i et dynamisk samarbeid. Ikke minst er det viktig å ta hensyn til bedrifter som har et stort plassbehov for å kunne drive sin virksonhet i fremtiden, sier administrerende direktør i Møller Eiendom, Ola T. Gjørtz.
Han reagerer på at det i de eksisterende planene ikke ser ut til å være noen planer for hvor byrådet ønsker å plassere bilsalg og annen ressurskrevende næring i fremtiden.
— Det finnes ikke planer som sier noe om hvor man ønsker å ha oss i framtiden, verken i Oslo eller Akershus. De planene som finnes går på detaljhandel og ikke plasskrevende drift, påpeker Møller-grupens eiendomsdirektør.
Styreleder Anne Kristine Teigen i gjenvinningsbedriften Stokstad har en oppfordring til politikerne om å ta ansvar for at også næringslivet kan fortsette å være til stede i Hovinbyen.
— Det er viktig å ikke bare tenke boligpolitikk, men også næringspolitikk. Det er viktig å sørge for at næringslivet gis gode rammebetingelser. Ikke alle bedrifter med litt plassbehov må presses ut av byen. Da presses også viktige arbeidsplasser ut av Oslo, mener styrelederen.