Hans Sverre Sjøvold
Politimester Hans Sverre Sjøvold vektlegger at politiet ikke kan løse problemet med ungdomskriminalitet alene. Foto: Politidirektoratet / Flickr

– Hører ingensteds hjemme at ti- og tolvåringer reker gatelangs uten at foreldre føler ansvar

Kriminaliteten blant unge i Oslo øker for andre året på rad. 151 unge under 18 år står for nesten 40 prosent av all ungdomskriminaliteten. — Uholdbart at noen få ødelegger for mange, mener byrådsleder Raymond Johansen.

Etter mange år med fall i ungdomskriminaliteten viser tall for 2016 og 2017 en økning i hovedstaden. I fjor sto barn under 18 år for 2795 straffbare forhold. Dette er en økning fra vel 2200 lovbrudd i 2016.

Tallene fra den framlagte SaLTo-rapporten viser at det er noen få ungdommer som gjør seg spesielt bemerket i kriminalitetsstatistikken. 151 unge under 18 år ble registrert som gjengangere. Det vil si at de hadde minst fire straffbare forhold i løpet av ett år. Denne gruppen sto for 37 prosent av alle kriminelle handlinger begått av unge i 2017. 97 prosent av byens unge har ikke vært i politiets søkelys.

Raymond Johansen
Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) varsler en hardere linje i kampen mot de kriminelle gjengangere. Foto: Arnsten Linstad

— Det er noen få gjengangere som står for en stor del av kriminaliteten. Det hører ingensteds hjemme at ti- og tolvåringer reker gatelangs uten at foreldre føler ansvar, sier byrådsleder Raymond Johansen (Ap) til NRK Østlandssendingen.

Han varsler nå en hardere linje i kampen mot de kriminelle gjengangerne fra byrådets side.

Politimesteren: — Straff ikke alltid den beste løsningen

Byrådsleder Johansen er ikke alene om å være bekymret for utviklingen i ungdomskriminaliteten i hovedstaden. Også politimester Hans Sverre Sjøvold er bekymret. Han mener det nå må satses hardt på forebyggende arbeid for å få bukt med trenden.

—  Dette er ikke en jobb for én etat alene. Her må mange bidra i fellesskap for at vi skal lykkes. Straffesporet vil ikke alltid være det beste sporet, understreker han overfor NRK.

LES OGSÅ: Er du i bråk med meg, er du i bråk med hele gjengen: Hvem er ungdomsgjengene på Tøyen?

Dette viser rapporten:

  • Barn og unge under 18 år sto i 2017 bak 6,4 prosent av alle straffbare forhold med kjent gjerningsperson i Oslo kommune. I 2016 var tilsvarende andel 5,8 prosent, i 2015 4,9 prosent.
  • Det ble i fjor registrert totalt 600 straffbare forhold hvor jenter mellom 10 og 17 år var mistenkt eller siktet. Dette er en dobling på to år.
  • Guttene ble registrert med 2195 straffbare forhold i 2017, en økning fra 1505 på to år.
  • 526 personer mellom 10 og 14 år ble i fjor registrert som mistenkt i en sak, det vil si omtrent 10 personer i uken. En økning på 15 prosent siden 2016. Jentene ble registrert for omtrent en tredjedel av forholdene.
  • For unge gjengangere under 18 år økte antallet til 151 personer som til sammen sto for 1046 straffeforhold i 2017. Unge gjengangere var i 2017 involvert i to tredjedeler av anmeldelsene der flere gjerningspersoner var registrert.

MELD DEG PÅ NYHETSBREVET VÅRT

Kommentarer