I midten tidligere miljøbyråd Lan Marie Berg (MDG) da startskuddet gikk for utbygging av Oslos nye vannforsyning i fjor høst. Til v. vann- og avløpsetatens direktør Anna Maria Aursund, til h. konsernsjef Steinar Myhre i Skanska.

Stamnett i ny vannforsyning vedtatt av bystyret. Samlet pris har nådd 27 milliarder

Siste del av ny vannforsyning i Oslo er nå endelig vedtatt av bystyret. Del to av gigantprosjektet er å bringe vannet østover fra Sagene. Og regningen sendes innbyggerne i form av økte gebyrer.

Publisert

Del to av ny vannforsyning innebærer å bygge et nytt stamnett. Denne delen av prosjektet er antatt å koste drøyt ni milliarder kroner, og ble vedtatt av bystyret onsdag kveld.

Dermed er den samlede kostnaden for å skaffe Oslo ny vannforsyning fra Holsfjorden kommet opp i 27 milliarder kroner.

Første del av prosjektet hadde en kostnadssprekk på 5,2 milliarder kroner, og førte til byrådskrise før sommeren.

Sender regningen til innbyggerne

Det bystyret skal behandle i neste runde er en utredning av hvordan gigantprosjektet skal finansieres. I alt oppstyret rundt Ap/SV/MDG-byrådets avgang, og tilbakekomst, gikk en sak under radaren.

Bystyret ba før sommeren byrådet om å utrede alternative muligheter til å finansiere gigantprosjektet. Bystyreflertallet ønsket å unngå å sende hele regningen til byens innbyggere i form av kraftig økning i vanngebyret.

Tabellen viser gebyrene for en gjennomsnittlig bolig i Oslo, det vil si ca 90 kvm. For de fleste boliger faktureres gebyret ut fra størrelsen på boligen, slik at for en bolig på f.eks 60 kvm vil gebyrøkningen være omtrent to tredeler av det som står i tabellen

Nå foreligger byrådets svar. Det kan oppsummeres med at det ikke er andre gode alternativer enn å øke vanngebyret.

— Det er byrådets vurdering at kostnadene knyttet til å etablere og drifte en ny, fullgod vannforsyning til Oslo bør dekkes inn over vann- og avløpsgebyret, står det i dokumentet signert av byrådsleder Raymond Johansen (Ap) og miljøbyråd Sirin Hellvin Stav (MDG).

Det betyr at regningen for vannforsyningen sendes byens innbyggere i form av økte vanngebyrer.

Vanngebyr blir 1.750 kroner høyere

I Oslo utgjør husholdningene om lag 70 prosent av vann- og avløpsetatens abonnenter. Næringskundene utgjør 30 prosent. Med andre ord dekkes 70 prosent av kostnadene av gebyrer til husstandene.

Ifølge kommunens egne nettsider betaler eiere av boliger på 100 kvadratmeter 5.615 kroner i årsgebyr for vann- og avløp.

Med den gigantiske kostnadssprekken på flere milliarder kroner i den nye vannforsyningen, vil vann- og avløpsgebyret øke kraftig. I 2028 vil gebyrøkningen nå en topp og i snitt koste 1.750 kroner mer enn i dag, dersom bystyret godtar byrådets forslag om at ny vannforsyning finansieres via økte gebyrer.

Powered by Labrador CMS