Det finnes mye digital helseteknologi som allerede benyttes i hjemmetjenesten. Men SVs Ivar Johansen spør i debattinnlegget om Oslo kommune kan lære av private som for eksempel leverer matvarer på døra. Illustrasjonsfoto: Ole Gunnar Onsøien / NTB Scanpix

Hjemmetjenester i digitaliseringens tid. Kan kommunen lære av private firmaer?

Min gamle mor i Fredrikstad har problemer med å gå ut, og dermed vanskeligheter med å handle matvarer. Kanskje vi kan lære noe av firmaene som leverer kolonialvarer hjem på døra?

Publisert

Det er ikke alltid hensiktsmessig for meg å reise fra Oslo til Fredrikstad for å handle for henne. Jeg har kommet til at løsningen kan være å handle hos et av firmaene som leverer kolonialvarer på døra.

Private aktører har mye å lære av offentlig sektor, og offentlig sektor kan tilsvarende lære mye av de private.

Alle varene kom med

Enkelt, praktisk og billig. Varene bestiller jeg via deres enkle nettløsning, forhåndsbetaling via hennes bankkort. Så blir varene levert på døra hjemme hos henne til ønsket tid.

Fordi begges mobilnummer er registrert, kan jeg følge med på framdriften.

Første respons på bestillingen er en bekreftelsesmail, med full oversikt over det som er bestilt, og med følgende beskjed:

"Varene dine vil bli hjemkjørt til xxxx, onsdag, 16. januar, 09:00 - 14:00".

Neste beskjed på sms på leveringsdagen klokken 8.31:

"Hei xx. Husk at du har bestilt hjemlevering i dag mellom kl. 09.00 og 14.00! Fint om du passer på at du er hjemme da. (Vi tror vi er hos deg i tidsrommet 10.30 – 11.30.)"

Hva kan vi lære av private firmaer?

Neste beskjed på sms klokken 11.23:

"Hei xx! Du er neste på leveringslisten vår. Vi er hos deg om ca. 10 minutter. Sees straks!"

Og så skjedde. Alle varene var med.

Helse- og omsorgstjenester er per definisjon atskillig mindre forutsigbart enn matvaretransport. Sykelighet varierer ofte fra dag til dag. Dette gjør det vanskeligere å ha en så presis tidsplan. Men vi kan alle leve med det, bare vi blir informert.

Byrådets digitaliseringsprosjekter og tillitsreformen burde, sett i sammenheng, være en ypperlig anledning til å se på hvordan f.eks. bydelenes hjemmetjenester kommuniserer med sine brukere.

Kanskje vi kan lære noe av firmaene som leverer kolonialvarer hjem på døra? Kanskje noen av Oslos helse- og sosialtjenester så smått allerede er i gang?

Powered by Labrador CMS