Ordfører i Oslo, Marianne Borgen, leder for LO i Oslo, Ingunn Gjerstad, og Byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen under 1. Mai-markeringen på Youngstorget i Oslo. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Historisk stort 1. mai-tog i Oslo

10.600 personer gikk i tog for å markere 1. mai i Oslo. Du må tilbake til 1972 for å finne tilsvarende tall, sier Arne Rolijordet, som har telt alle 1. maitogene siden 1987.

Publisert

– Dette er historisk. Vi har aldri vært over 10.000 deltakere etter 1972.Plutselige engasjerer politikk igjen, sier Arne Rolijordet, som teller toget på oppdrag fra LO i Oslo.

Den gamle deltakerrekorden var på 9.500 og ble satt i 1990. Denne ble tangert i 2015. Årets oppmøte utgjorde også en markant økning fra fjoråret, da 8.300 gikk i tog.

– Det som opplagt er spesielt i år er at seksjonene med fagforeninger var såpass store og utgjorde ca halve toget. De faglige seksjonene som samlet mange var med kunstnere og kulturarbeidere, flyvere og brannvesenet.

Politisk var den saken som samlet flest forsvaret av Ullevål og Aker sykehus. Den partiseksjonen som samlet flest var SV, etterfulgt av henholdsvis Rødt og AP.

Skrøt av Oslo

På Youngstorget var byrådsleder Raymond Johansen (AP) hovedtaler. Han benyttet 1.-maitalen til å skryte av hovedstaden.

– Det er flere konserter her enn i København og Stockholm. Det er kafeer, det er gateliv. Oslo har blitt en trivelig by. Med oss ved roret kan jeg garantere at det vil fortsette. Det eneste jeg ikke kan garantere er at pilsen blir billigere, sa han.

Byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen under 1. Mai-markeringen på Youngstorget i Oslo. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Kamp mot privatisering

Han skrøt av at byrådspartiene Ap, SV og MDG har innfridd et løfte om å bygge 3.000 nye barnehageplasser og understreket at utviklingen vil fortsette om de får fornyet tillit under valget i høst.

– I 2015 hadde vi landets lengste barnehagekøer. Høyresiden mente at det er noe som skal overlates til de kommersielle. Høyre la ned forbud mot å bygge kommunale barnehager. Vi velger heller å bygge nye, sa Johansen.

– Når kommersielle loser overskudd ut av landet til skatteparadis, sier jeg stopp. Markedet er en god tjener, men ingen god herre, sa byrådslederen.

Rekordstort oppmøte på Youngstorget i år. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Solgte ut byens eiendommer

Han viste til at forgjengerne i byrådskontorene (fra Høyre, Venstre og KrF) solgte eiendommer for 11 milliarder kroner, som nå angivelig er verdt 28 milliarder kroner.

– De solgte sjømannsskolen for småpenger. Den leier vi nå tilbake for 20 millioner kroner i året, fordi barna våre trenger en skoleplass. Du kan ikke selge bort fellesskapets eiendommer i en by som vokser. De trenger vi til barnehager, skoler og sykehjem, sa Johansen.

– Høyre måtte selge for å få penger i kassa. Vi valgte i stedet å innføre en moderat eiendomsskatt, sa Johansen.

De andre talerne var Rolf Ringdal; (Norsk Lokomotivmannsforbund), Yngve Carlsen (Norsk Flygerforbund), Cristina Faciaben Lacortet (spanske CCOO), Eivor Evenrud (Rødt Oslo) og Marianne Borgen (SV).

Powered by Labrador CMS