— Vi må erkjenne at vi som samfunn ikke har gjort på langt nær nok for å se, for å hjelpe, for å bære byrden sammen, sa Kong Harald da han holdt tale under det nasjonale minnearrangementet i Oslo Spektrum, ti år etter terrorangrepet 22. Juli 2011. Foto: Fredrik Hagen / NTB / POOL

Kong Harald: Vi har ikke gjort nok for å motarbeide de mørke kreftene

Norge må erkjenne at vi som samfunn ikke har gjort nok for å motarbeide de mørke kreftene etter 22. juli, sier kong Harald.

Publisert

— Det er mitt håp at vi kan hjelpe hverandre med å leve lærdommen fra 22. juli hver dag, i alt vi er og gjør. Samtidig må vi erkjenne at vi som samfunn ikke har gjort på langt nær nok for å se, for å hjelpe, for å bære byrden sammen, og for å motarbeide de mørke kreftene, sa Kong Harald i Oslo Spektrum torsdag kveld.

— Dette er jeg lei meg for, sa han.

— Felles ansvar å lære de unge om 22. juli

Få uker etter angrepene for ti år siden ble det holdt en tilsvarende markering i Oslo Spektrum, en markering som kanskje ble mest kjent for talen som en dypt preget kong Harald holdt til de berørte.

Torsdag sa han at vi som nasjon har et felles ansvar å lære de unge om hva som skjedde 22. juli 2011.

— Dette skylder vi alle de drepte, de pårørende, de berørte, og oss selv. Både for å bli bedre mennesker, for å bli et klokere folk, og for å skape et enda bedre Norge for dem som kommer etter oss, sa kongen.

Highasakite startet kvelden med en versjon av sangen «Its Too Early». 77 dansere i alderen 15–20 år fra ulike danseskoler i Oslo og Viken deltok også.

I salen satt det først og fremst berørte og representanter fra det offentlige Norge, men deler av salen var også åpnet for publikum.

— Idag står vi samlet. Vi støtter hverandre, vi hedrer de vi mistet og vi lover hverandre: Aldri tie, aldri glemme, sa leder i Arbeiderpartiet, Jonas Gahr Støre, under det nasjonale minnearrangementet i Oslo Spektrum.Foto: Fredrik Hagen / NTB / POOL

— Det var politisk motivert terror

Ap-leder Jonas Gahr Støre sa i sin tale at angrepet ikke var tilfeldig, men at det var rettet mot AUF og Ap.

— Det var politisk motivert terror, sa Støre.

Ap-lederen påpekte at håpet om at høyreekstremistisk tankegods og hat skulle avta, ikke har blitt til virkelighet.

— Det motsatte har skjedd. Det samme hatet har tatt flere liv og stadig oftere ser vi hets, vold og trusler om muslimer, jøder, homofile og andre minoriteter. Overlevende etter 22. juli opplever hets og trusler. Det er hjerteskjærende og det er uaksptabelt. Det er et nederlag for oss som fellesskap. Derfor må vi love hverandre å ta et tydeligere tydeligere ansvar for å stoppe ytringer som kan føre til grufulle handlinger, sa Ap-lederen.

— Idag står vi samlet. Vi støtter hverandre, vi hedrer de vi mistet og vi lover hverandre: Aldri tie, aldri glemme, avsluttet Støre.

Powered by Labrador CMS