.. Sprøytebrukere som mistenker at de kan ha fått en infeksjon, må snarest kontakte fastlegen sin eller feltpleien i Oslo. Da vil de få hjelp, opplyser velferdsetaten. Foto: Christian Vassdal
— Heroin i Oslo kan være forurenset med resistent bakterie
� To personer som har injisert heroin har fått en alvorlig infeksjon ved innstikksstedet, og vi mistenker at heroinen var infisert, opplyser etatsoverlege i velferdsetaten
— Heroinbrukere som får en infeksjon i form av en rød hevelse rundt stikkstedet, bør oppsøke helsehjelp. Dersom de er blitt smittet av bakterien clostridium perfringens, så kan den være motstandsdyktig mot vanlig antibiotika, sier etatsoverlege Linda Elise Wüsthoff i velferdsetaten til VårtOslo.
— Siden det er to personer som har fått denne infeksjonen etter injeksjon av heroin, mistenker vi at heroin forurenset med denne bakterien er kilde til smitteoverføringen. Bakterien finnes vanligvis i jord og tarm hos mennesker og dyr. Bakterien som er påvist, er motstandsdyktig mot en vanlig type antibiotika og kan føre til alvorlige infeksjoner i hud eller muskulatur dersom det ikke blir behandlet med riktig type antibiotika i tide, sier Wüsthoff.
Velferdsetaten har varslet alle kommunens samarbeidspartnere innen rusomsorgen slik at heroinbrukere kan få helsehjelp for å behandle infeksjonen. Det antas at det er mellom 3.000 og 4.000 sprøytenarkomane i Oslo.
Annonse
Og hvis det er heroin på gata som er infisert av bakterien, kan dette ramme mange sprøytebrukere. Derfor er det viktig å få ut informasjonen så raskt som mulig, opplyser velferdsetaten på sin Facebook-side.
— Vanligvis vil god håndhygiene kunne forbeygge nok mot bakterien clostridium perfringens. Men dersom det er heroin som er infisert og deretter blir injisert, så hjelper ikke det ikke med god håndhygiene.
Derfor er rådet vårt at sprøytebrukere som mistenker at de kan ha fått en infeksjon, tar kontakt med fastlegen sin eller feltpleien i Oslo. Da vil de få hjelp, sier etatsoverlege Wüsthoff.