Alle i Brasil har et tilnavn, forklarer hovedtrener på Frontline Academy, Eduardo Rios. Kall meg Teta. Foto: Susanne Skaug

Her ligger Oslos fight club, med byens tøffeste utøvere

Publisert

Interessen for kampsport er økende. Det merker Frontline Academy, nede i kjelleren i Bogstadveien, som snart runder 1000 medlemmer.

Intet skilt på gata forteller at her ligger kampsport- og yogaklubben Frontline Academy, "Norges mest meriterte BJJ, SW og MMA-gym", som de kaller seg.

Men her, nede i kjelleren i Bogstadveien 27b, møter vi Frøydis Spillum. Psykologistudenten, med bakgrunn fra ballett, kom innom Frontline Academy ved en tilfeldighet for tre og et halvt år siden. Nå lever og ånder hun for dette stedet.

— Det er forskjell på å trene her og på å trene med apparater i et helsestudio. Her må du være konsentrert. Her må du ha med deg hodet mens du trener. Konsentrasjonen tømmer hodet, og du føler deg klar og opplagt etterpå. Dessuten legger vi vekt på å ha et inkluderende miljø, sier Spillum.

Hos Frontline legger de vekt på et godt og inkluderende miljø, og utøverne blir godt kjent med hverandre. Foto: Susanne Skaug

Medlemmer fra fem til 60 år

Hjemmesiden til Frontline Academy på nett vitner om at mange av medlemmene har vunnet medaljer i store konkurranser over hele verden.

— Noen av de som trener her er profesjonelle. De trener gjerne to ganger om dagen. Akkurat i disse dager er ti av medlemmene våre med i VM i Los Angeles. Men vi har også de som ikke konkurrerer, og som bare trener her en gang i uka. Vi har medlemmer fra fem år og opp til 60, forteller Spillum.

— Det er et beltesystem som viser hvor erfaren utøveren er. Hvitt er nybegynner, og det tar rundt to år før de kan få et blått belte, som er neste steg. Å avansere til svart belte, som er det vanskeligste, tar gjerne sju til ti år med trening. Det er instruktøren som avgjør når utøveren er moden nok for å få nytt belte.

Europamester Teta skulle bare være her noen uker

Hovedtrener for brasiliansk jiu jitsu (BJJ) og medeier i Frontline academy er Eduardo Rios, eller Teta som han kalles. Teta kommer opprinnelig fra Brasil, og er seks ganger europamester i BJJ. Han har konkurrert på det høyeste nivå i 15 år nå.

— Jeg kom til Oslo i 2005 og skulle bare være her noen uker, fikk venner, det ble måneder, jeg traff ei jente, ble far, og jeg er her enda, sier Teta med et stort smil.

— Det viktigste for meg når det kommer et nytt medlem som vil trene BJJ, er at han eller hun skal føle seg hjemme, og som en på laget.

Kommer det folk hit som vil misbruke kunnskapen de får, og bruke BJJ i gateslagsmål?

— Slik vi driver her, er det ikke noe miljø for å kunne misbruke BJJ. BJJ er først og fremst til selvforsvar. Om det finnes andre steder i byen hvor kampsport drives på en annen måte, det vet jeg ikke. Jeg tror ikke det, sier Spillum

Kampsport mot revmatisme

Spillum har Bekhterevs sykdom. Det er en revmatisk sykdom som angriper ryggraden og de større leddene i kroppen, og som gir smerter og stivhet.

Frøydis Spillum lever og ånder for Frontline academy. Foto: Susanne Skaug

Det er ikke kampsporttrening som først faller en inn som god terapi for en Bekhterev-pasient, men Spillum forteller at treningen hos Frontline Academy faktisk har gjort henne mykere. Noe som i følge revmatologene ikke skulle være mulig med hennes diagnose.

— Du kan legge opp treningen din etter hva du selv tåler og ønsker, og i BJJ-treninger det ikke mye slag og brå bevegelser. Dette passer godt for meg, forteller Spillum.

 

Powered by Labrador CMS