Jusuf Kastrati, fra Memphis cafe og restaurant, er en av de glade prisvinnerne av Oslo kommunes hagepris. Foto: Thomas Bartholdsen

Her er Oslos fineste hager i år

Oslo kommune har lang tradisjon med å premiere hager og grøntanlegg som er spesielt godt utformet og til glede og inspirasjon for omgivelsene. Her er Oslos flotteste hager.

Oslo kommune påskjønne hvert år hager og grøntanlegg som bidrar til å gjøre Oslo til en grønn, vakker, sunn og menneskevennlig by. Oslo kommunes hagepris er en konkurranse med lange tradisjoner og ble for første gang avholdt i 1921. Vinnere tildeles en premie og et diplom.

Komiteen som tildeler prisen består av Thomas Bartholdsen (H), Guro Alette Elvenes, (MDG), Karina Hellum (AP) og Ida Dihle (bymiljøetaten). Ordfører Marianne Borgen delte ut prisene.

Under følger de fem likestilte prisvinnerne og begrunnelsene for at de vant.

1. Nydalen badeplass

«Det gamle industriområdet i Nydalen er forvandlet til et levende anlegg i massiv bruk. Staudebed i god trivsel fremstår som rikt blomstrende og rammer de inn de nyskapte bademulighetene i Akerselva».

Avantor mottok prisen for å ha gjort Nydalen badeplass til et flott sted å være. Foto: Ida Dihle

2. Memphis café og restaurant

Memphis café og restaurant ligger i Thorvald Meyers gate, ved Olaf Ryes plass.

«Bakgården er forvandlet fra en kjedelig og asfaltert plass til en meget frodig og blomsterrik middelhavs-hage gjennom to tiår med plantekjærlighet. Det er de ansatte som selv ivaretar hagen, og har stor stolthet for sin lille oase. En meget iherdig og nitid innsats basert på kunnskap ligger til grunn for denne bakgården».

Memphis cafe og restaurant. Foto: Ida Dihle

3. Iladalen kirke

«Iladalen kirkes klosterhage er en flott hage som har tatt utgangspunkt i kirkens lange tradisjon med å ha urtehager og laget en klassisk utformet hage med et stort utvalg nyttevekster. De har hovedvekt på medisinplanter, men også grønnsaker og blomster har fått en plass.

Vin og aks langs muren ved Iladalen kirkes klosterhage. Foto: Ida Dihle

De har brukt mulighetene på stedet og utformet et lite rom blant busker som allerede stod på stedet. Har kan man smyge seg inn og sette seg på en benk og kontemplere i ro og mak eller spise matpakke med barnehagen.

Et annet kreativt grep de har gjort er å plante vin langs en mur som har vært en yndet plass for graffiti. Ved å la den grå muren kles av grønne planter, slipper de å stadig måtte bruke penger på å fjerne spraying fra veggen.

I tillegg til vindruer har de dyrket korn og av dette har de laget vin og brød for å servere til biskopen som besøker dem. Dette er en kreativ og samtidig tradisjonsrik hage, på et område som tidligere var kjedelig gressplen».

Sagene og Iladalen menighet. Foto: Ida Dihle

4. Rodeløkka kolonihage

«En grønn oase åpenbarer seg i Oslo sentrum på Rodeløkka. Inderlig hageglede viser seg gjennom disse bugnende hageparsellene. For humler, bier og sommerfugler er det et eldorado. Det blomstrer livlig sommeren igjennom.

På parsellene kan man se godt uttenkte løsninger som på ulike måter skaper dybde i parsellene og mange lune idylliske sitteplasser. Det er åpent for alle, og en spasertur gjennom området gir stor glede og inspirasjon».

Rodeløkkens kolonihager. Foto: Ida Dihle

5. Tokerudåsen boligsameie

«Tokerudåsen boligsameie på Stovner har laget et urbant landbruksprosjekt mellom to av blokkene. De har tatt i bruk en bygning som tidligere var barnepark og laget en spiselig park i stedet med frukttrær, urter, grønnsaker, drivhus, orangerie og minidrivhus.

Her kan alle i borettslaget bidra i et sosialt dyrkingsfellesskap som er frodig og samtidig oversiktlig. De deler ut det de dyrker ukentlig til de som vil ha. Dette er et inspirerende prosjekt der de har omdannet en trist og grå plass, til en grønn og bievennlig oase».

Tokerudåsen boligsameie. Foto: Ida Dihle
Powered by Labrador CMS