Ukrainske flyktninger hentet av private i Polen. Nå henter regjeringen ukrainske flyktninger fra Moldova, som trenger sykehusbehandling.
Ukrainske flyktninger hentet av private i Polen. Nå henter regjeringen ukrainske flyktninger fra Moldova, som trenger sykehusbehandling.

Oslo universitetssykehus koordinerer mottak av flyktninger: - Dreier seg om ukrainere som trenger behandling

— Vi har god erfaring fra å håndtere kriser sammen, sier viseadministrerende direktør Jan Frich i Helse Sør-Øst. Oslo universitetssykehus koordinerer nå mottak av ukrainske flyktninger som trenger behandling.

Publisert

— Vi vet at mange ansatte er engasjert i situasjonen, og vi synes det er fint å se hvor raskt sykehusene mobiliserer, sier Jan Frich.

Helse Sør-Østs viseadministrerende direktør forteller at det gjennomført kartlegging av utstyr og materiell, og regjeringen har allerede sendt store mengder legemidler og annet utstyr.

— Moldova har bedt om vår hjelp

Viseadministrerende i Helse Sør-Øst, Jan Frich
Viseadministrerende i Helse Sør-Øst, Jan Frich

— Vi har detaljert oversikt over våre lagre med medisiner og utstyr, og vi skal bidra med det vi kan, sier Frich i en pressemelding.

Norge vil hente 2.500 ukrainere som har flyktet til Moldova, samt en gruppe pasienter og deres pårørende – til sammen 5.250 personer.

— Moldova har bedt om hjelp for å håndtere flyktningstrømmen, og Norge vil stille opp, sa statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) på en pressekonferanse torsdag kveld.

Oslo universitetssykehus (OUS) har fått en nasjonal oppgave med å koordinere og vurdere mottak av ukrainske pasienter.

— Har god oversikt over kapasitet

— Dette gjelder mennesker som har vært under pågående behandling i Ukraina eller som trenger sykehusbehandling, sier Frich.

Han takker Oslo universitetssykehus for å ta på seg denne viktige oppgaven, og sier at Helse Sør-Øst RHF har god oversikt over kapasiteten i sykehusene og hvilken behandling de kan gi.

Flere sykehus med nærhet til flyktningmottak skal bidra i arbeidet med å screene flyktninger for tuberkulose.

Her vil radiografer ved andre sykehus bistå, slik at ansatte reiser dit flyktningene blir bosatt istedenfor for at flyktningene må reise til hovedstaden for screening.

Powered by Labrador CMS