Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) før bystyrehøringen om Oslos helsehus. Sitter ved bord i bystyresalen i Oslo rådhus ( Rådhuset bystyret )
Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) før bystyrehøringen om Oslos helsehus.

- Jeg er også rystet og sterkt berørt av de historiene vi har lest og sett

— Mennesker i de mest sårbare situasjoner vi kan tenke oss har opplevd at de har blitt overlatt til seg selv, sa byrådsleder Raymond Johansen (Ap) da han møtte i bystyrehøringen om tilstandene ved Oslos helsehus.

Publisert

I den første høringen om helsehusene møtte pårørende og pasienter som fortalte om lav bemanning, alvorlig omsorgssvikt og feilbehandling ved Oslos fire helsehus.

De samme historiene om svikten ved helsehusene hadde tidligere blitt fortalt flere ganger i ulike medieoppslag.

— Var utrygge når de skulle være trygge

I den andre bystyrehøringen, som ble holdt i dag, møtte også byrådsleder Raymond Johansen (Ap).

— I likhet med alle tilstede her, er også jeg rystet og sterkt berørt av de historiene vi har kunnet se og lese om de siste månedene, sa han.

— Mennesker i de mest sårbare situasjoner vi kan tenke oss har opplevd at de har blitt overlatt til seg selv. De har vært utrygge når de skulle ha vært trygge. Redde når de skulle ha vært beroliget. Hjelpeløse når de skulle ha fått hjelp, sa byrådslederen.

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) i samtale med Venstres bystyrerepresentant Julianne Ferskaug før høringen om Oslos helsehus.
Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) i samtale med Venstres bystyrerepresentant Julianne Ferskaug før høringen om Oslos helsehus.

Raymond Johansen påpekte at både Oslo og landet forøvrig står foran en eldrebølge de nærmeste årene.

Som bare vil vokse og vokse ettersom levealderen øker og den eldre befolkningen dermed blir sykere enn før.

— Jeg forstår at dere har det tøft

— Dette er politiske og demografiske realiteter ingen av oss kan komme unna. Det gjelder uavhengig av hvem som til en hver tid styrer, sa Raymond Johansen.

Han understreket at det ikke var ment som en unnskyldning, men er en forklaring på den utfordrende situasjonen som er for alle som sitter med politisk makt.

— Jeg vil gjerne benytte anledningen til å si til pasienter og pårørende ved helsehusene, som har sagt fra, at jeg forstår dere har det tøft. At dere har hatt opplevelser dere burde vært foruten, sa byrådslederen.

Ullern-pårørende anmeldt for rasisme

Tidligere i høringen ble det kjent at sykehjemsetaten har politianmeldt pårørende ved Ullern helsehus for rasisme.

— Det er pårørende som sier: “Du snakker så dårlig norsk at du kan dra tilbake til der du kom fra”. Det synes mange ansatte er krenkende, sa etatsdirektør Helge Jagmann.

Sykehjemsetatens direktør Helge Jagmann sammen med leder av bystyrets helse- og sosialutvalg, Cecilie Lyngby (Folkets parti) før høringen om helsehus.
Sykehjemsetatens direktør Helge Jagmann sammen med leder av bystyrets helse- og sosialutvalg, Cecilie Lyngby (Folkets parti) før høringen om helsehus.

— Vi har politianmeldt pårørende ved Ullern helsehus for rasisme fordi det er så grove utsagn. Dette illustrerer den hverdagen mange ansatte står i, fortalte direktøren for sykehjemsetaten i Oslo.

Raymond Johansen tok også opp de ansattes hverdag i sitt innlegg under bystyrehøringen.

— Gjør en formidabel jobb for Oslo

— Det er på sin plass å rette en stor og uforbeholden anerkjennelse til alle de som går på jobb hver dag, døgnet rundt hele året, for å passe på, pleie og hjelpe våre eldre og syke, sa byrådslederen.

— De gjør en formidabel og ekstremt viktig jobb for innbyggerne i Oslo, ofte under krevende forhold, sa Raymond Johansen.

Allerede før høringen startet mandag morgen hadde helse- og eldrebyråd Marte Scharning Lund (Ap) varslet endringer ved de fire helsehusene i Oslo.

Helse- og eldrebyråd Marte Scharning Lund (Ap) i bystyresalen under høring om Oslos helsehus.
Helse- og eldrebyråd Marte Scharning Lund (Ap) i bystyresalen under høring om Oslos helsehus.

Ett av punktene er å spesialisere helsehusene mer i en situasjon der pasientene blir stadig sykere. Det andre er å se på om bydelene bestiller riktig tilbud når de vurderer hvilke pasienter som skal hvor, meldte NRK.

— Vi må omstille oss

Det skal også sees på bemanningen, særlig utenom vanlig arbeidstid, og om økt bruk av såkalt velferdsteknologi kan frigjøre mer ressurser til pasientbehandling, varslet Scharning Lund.

— Virkeligheten ved helsehusene er mer kompleks i dag enn da de ble åpnet i 2015, sa helse- og eldrebyråden under bystyrehøringen.

— Pasientene nå har større behov for medisinsk oppfølging. Samtidig er det vanskeligere å få ta i helsefaglig personell. Så vi må omstille oss og rigge oss for den demografiske endringen som kommer med flere eldre, sa Marte Scharning Lund.

Powered by Labrador CMS