Oslo kommune arrangerer en egen vaksinasjonsuke, uke sju, på videregående skoler og på helsestasjonene. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Oslo-russen får gratis vaksine mot smittsom hjernehinnebetennelse
– Vi vet at gratis vaksine virker. Derfor tilbyr byrådet gratis vaksine mot smittsom hjernehinnebetennelse for Oslo-russen, sier helsebyråd Tone Tellevik Dahl (Ap).
Ungdom som deltar i russefeiring har særlig høy risiko for å bli smittet av meningokokkbakterien. Om man får sykdommen, utvikler den seg raskt og den kan være dødelig, selv ved behandling. Vaksinen er effektiv mot de vanligste typene meningokokksykdom og gir beskyttelse i minst fem år.
Etter at Oslo-byrådet for første gang innførte gratis vaksine i 2018, økte vaksinasjonsgraden fra 62 til 85 prosent. I 2019 er byrådets mål at 90 prosent skal være vaksinert.
Vaksinasjonsuken
– Alle elever får i disse dager informasjon fra skolen sin med tilbud om å ta vaksinering. Det er helsesykepleiere på osloskolene som koordinerer påmelding og vaksinering. Vi vil arrangere en egen vaksinasjonsuke, uke sju, på videregående skoler og på helsestasjonene, sier Tone Tellevik Dahl, i en pressemelding.
Oslo kommune har avsatt 1,5 millioner kroner til den gratis vaksineringen.
Fakta: meningokokk
Meningokokk er en liten kaffebønneformet bakterie, som bare finnes bare hos mennesker. Meningokokker er ofte en del av normalfloraen i halsen hos barn og unge. Meningokokkene kan feste seg til slimhinnen i de øvre luftveiene ved hjelp av lange hår som vokser ut av bakterien.
Bakterien er omgitt av en kapsel som beskytter den mot kroppens immunforsvar. Det gjør at den har en spesiell evne til å leve lenge i kroppen. Bakterien overføres gjennom spyttdråper, for eksempel ved kyssing og drikking av samme flaske.
Meningokokkbakterien kan bevege seg gjennom slimhinnen i halsen og komme over i blodbanen. Bakteriene kan vandre i hele kroppen, og dersom de slår seg ned i hjernehinnen (i ca. 50 prosent av tilfellene) og formerer seg der, kalles det for smittsom hjernehinnebetennelse.
Dersom formeringen av bakterier hovedsakelig skjer i blodet (i 20-30 prosent av tilfellene), kalles det blodforgiftning (sepsis). Ofte ses en kombinasjon av disse to alvorlige tilstandene.
Kilde: Folkehelseinstituttet