I år, som tidligere år, blir det mulig å legge sankthans-feiringen til Hvervenbukta, med bål og familiehygge. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
I år, som tidligere år, blir det mulig å legge sankthans-feiringen til Hvervenbukta, med bål og familiehygge. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Her kan du feire Sankthans i Oslo

I går var det midtsommerfest i Sverige, i dag feirer vi Sankthans i Norge. Det er meldt skyet vær, men fint på kvelden i Oslo.

Publisert

Sankthans feires ikke på selve dagen, i år 24. juni, men på sankthansaften, kvelden før. Da er det både bålbrenning og fest flere steder i byen.

Fra gammelt av trodde man at dersom jenter la fem, eller sju, forskjellige sommerblomster under puta natt til sankthans, så ville de drømme om sin fremtidige ektemann. Annen folketro var at sankthansværet var en indikator på hvordan været skulle bli resten av året.

Feirer døperen Johannes

Sankthans er en kirkehøytid til minne om døperen Johannes, men tradisjonene rundt feiringen er mer folkelige, ettersom dagen ligger så tett opp mot sommersolverv og den førkristne midstsommerfeiringen.

Sankthans er i tillegg nøyaktig seks måneder før julaften, som er den mørkeste tiden på året og nær vintersolverv.

I eldre tid trodde man at sankthansaften var årets lengste dag, men det er sommersolverv som er lengst. Det er vanligvis den 20. eller 21. juni.

Sankthansfeiringer i Oslo

Under er noen av stedene du kan feire Sankthans i Oslo i dag:

Tjuvholmen

Årets program inkluderer konsert med Josefin Winther, gratis ansiktsmaling og blomsterkranser til barna og barneteater. Tenning av bål på vannet utenfor Tjuvholmen og Aker Brygge klokken 19.00.

Høvikodden

Tradisjonell Sankthans-feiring på Høvikodden med med blomsterkranser, bålbrenning, sang, dans, musikkopplevelser og fest. Henie Onstad Kunstsenter holder åpent til kl 20.00, med gratis inngang til utstillingene mellom kl 18.00 og 20.00. Bålet tennes klokken 22.00.

Hvervenbukta

Tradisjonsrik St. Hansfeiring i Hvervenbukta med bål og gratiskonsert ved strandkanten. I år er det MHammed, Dromedar og Half Moon som står på scenen. Det blir også kunstverkstedet for barn, kunstutstilling og festivalmat fra flere land. Tenning av Sankthansbål kl. 21.00. Arrangører er den polske klubben og Galleri stylo.

Folkemuseet

Sankthansaften feires på Folkemuseet med folkedans og barnebryllup, leker og aktiviteter, grilling og utekonsert. Ta med grillmat og sitteunderlag – på Festplassen står flere varme griller og venter. Museets serveringssteder er også åpne.

Sankthansfeiring på Sørenga Badstuflåte

Hvis ikke store bål er noe for deg, kan du også feire Sankthans på Sørenga badstueflåte ved Operaen, med kor, færingsutleie og dans. Sørenga Badstueflåte holder fyr i ovnene og tilbyr dropin hele kvelden.

Program:

  • 17-19 Varme badstuer og grill på brygga. Akerselva Trebåtforening leier ut færinger (trebåter).
  • 19.00 Sommersanger på brygga med koret Pavlova Oslo.
  • 20.00 Terje Vigen ror inn og leser alle 54 versene i "Terje Vigen" av Henrik Ibsen.
  • 21-23. DJ Peko spiller opp til dans på brygga.

Sankthansbål

Sankthansaften pleier ikke å være noen stor utrykningsdag for brannvesenet. Folk viser stort sett ansvar, ifølge brannsjefen. Brannvesenet gir noen gode råd for kvelden:

  • De som har fått tillatelse til å tenne bål, skal være tilstede og edru.
  • Bålet skal være i god avstand til brennbar vegetasjon og bygninger.
  • Hold barna på avstand.
  • Dessuten er det viktig å ha en beredskap klar, brannslange eller annet, i tilfelle bålet kommer ut av kontroll.
Powered by Labrador CMS