Oslo, året 2017. Foto: Thomas Fabian / Flickr
Oslo, året 2017. Foto: Thomas Fabian / Flickr

Slik så Oslo-året ut i 2017 – her er oppsummeringen

Året 2017 ga Oslo en ny lokalavis. Det var et dramatisk år for bilistene, Vålerenga, Boligbygg, Fabian Stang og Geir Lippestad. #metoo kom på dagsorden.

Publisert Sist oppdatert

Januar

11. januar: VårtOslo kommer opp å gå. Oslo er en av byene i landet som dekkes dårligst av mediene. Endelig kommer en ny avis med mål å dekke lokalnyheter i hovedstaden.

En mann blir tiltalt for drapet på bulgarske Galina Sandeva. Sandeva jobbet som prostituert og blir funnet død i sin egen bil på Bispekaia i Bjørvika i Oslo 17. desember 2015. Ifølge tiltalen ble Sandeva knivstukket minst 30 ganger.

Dieselforbud blir innført i Oslo. Ifølge Oslo kommune er forurensningen akutt. Forbudet varer bare én dag, men dieselbilister er herved advart.

Opptil 3000 mennesker deltar i Women's March Norway i Oslo. Marsjen er en reaksjon på president Donald J. Trump sin omtale av kvinner. Mange anser denne internasjonale marsjen for å være innledningen til #metoo-kampanjen.

Født 1951 - død 2017. Takk for alt, Jordal Amfi. Ishallen på Jordal rives og blir historie. I løpet av året blir det klart at byggingen av hallen vil ta et år lenger enn planlagt, noe som skaper stor frustrasjon både i laget og hos fansen.

https://www.vartoslo.no/fodt-1951-dod-2017-rip-takk-alt-jordal-amfi/

Endelig får ungdom på Grønland og Tøyen en splitter ny flerbrukshall. Den nye Vahl flerbrukshall åpner.

I starten av det nye året får vi en forsmak på den hetsen oslobyråd Lan Marie Nguyen Berg blir utsatt for resten av året, fra medier og kommentarfelter. En Frp-tillitsvalgt i Nordre Aker omtaler Berg som et «fittetryne av en vietnamesermegge». I sitt siste møte i 2017 går et samlet bystyre ut mot trusler og vold mot folkevalgte.

Februar

Fabian Stangs karriere i toppolitikken er over. Høyres Michael Tetzschner slår ut den tidligere Oslo-ordføreren fra en sikker tredjeplass på nominasjonslista til Stortinget.

Søppel-sjef Jonny Enger erklærer Veireno konkurs. Det blir slutt på søppelkaoset som har preget Oslo. Bare en uke før de stenger, anmelder Arbeidstilsynet firmaet til politiet for å sette ansatte til å jobbe opptil 90 timer i uka. Kommunen tar over utstyr og ansatte fra Veireno.

https://www.vartoslo.no/tidligere-oslo-ordforer-fabian-stang-slatt-ut-av-michael-tetzschner/

Mars

Aldri har flere reist med kollektivtrafikk i Oslo. I 2016 reiser flere kollektivt enn med bil for første gang.

Byrådet bremser bilfritt byliv i Oslo. Tidligere ville de fjerne 650 parkeringsplasser i sentrum før 1. juni. Nå går byrådet inn for seks forsøksområder i stedet.

Kjerstin Owren blir mobbeombud for skole og barnehage. Oslo er det første fylket i landet som har mobbeombud.

Mange reagerer sterkt på en NRK-dokumentar, laget av reporter Anders Magnus, som sier at opptil halvparten av ungdommer i deler av Oslo øst ruser seg på hasj. Senere blir NRK nødt til å korrigere flere feil i dokumentaren.

Det er rekordstort oppmøte på kvinnedagen 8. mars i Oslo. Over 10.000 hører Gunhild Vehusheia, fra Norges Kvinnelobby, erklære på Youngstorget at vold mot kvinner er vårt største likestillingsproblem.

Forlatte og vanskjøttede smådyr i Oslo får sitt eget hjelpesenter i regi av Dyrebeskyttelsen og kommunen.

https://www.vartoslo.no/rekordstort-oppmote-i-demonstrasjon-pa-kvinnedagen-i-oslo/

April

Det rødgrønne byrådet bruker 10 milliarder på å kjøpe opp strømgiganten Hafslund i norgeshistoriens største krafthandel. Avtalen sikrer Oslo eierskap til strømnettet og kraftproduksjonen. Et enstemmig bystyre sier senere ja til byrådets oppkjøp av Hafslund.

Akerselva trebåtforening slår ned påler i bygryta på Vaterland og gjenetablerer båtplasser for tresnekker. De håper å gjenskape en levende trebåtkultur i Akerselva, 54 år etter at båthavna forsvant der.

Lillebjørn Nilsen og Marianne Lind får Oslo bys høyeste utmerkelse, St. Hallvard-medaljen. Lillebjørn Nilsen på grunn av sin musikalske kjærlighet til Oslo, Marianne Lind for sin enestående innsats for incestutsatte.

Regjeringen gir 14,7 milliarder til Fornebubanen og ny sentrumstunnel. Byggestart for Fornebubanen blir 2021, og banen skal stå ferdig i 2025.

Karpe Diem spiller på tre utsolgte konserter i Oslo Spektrum. Den eneste norske gruppa som tidligere har fylt Oslo Spektrum tre ganger på rad er A-ha, i desember 2010.

https://www.vartoslo.no/lillebjorn-nilsen-og-marianne-lind-far-oslo-bys-hoyeste-utmerkelse-st-hallvard-medaljen/

Mai

Opptil 1500 MC-entusiaster møter opp med motorsykkel foran Rådhuset i protest mot byrådets planer om å fjerne MC-parkeringer innenfor ring 1. I løpet av året vinner de retten til å bli i sentrum.

Flere slagsmål som involverte ungdomsgjenger med macheter ble registrert ulike steder i Oslo i året som gikk. Blant annet på Tøyen.

Elever på Hersleb skole oppdaget fire insekter i Botanisk hage som aldri før er registrert i Norge.

https://www.vartoslo.no/700-motorsyklister-protesterte-mot-fjerningen-av-parkeringsplasser-innenfor-ring-1/

Juni

Oslo kommune frifinnes på alle punkter i saken der Huseiernes Landsforbund saksøker Oslo kommune på grunn av eiendomsskatten.

Kulturministeren kutter statsstøtten til Islamsk Råd. Internt er muslimske ledere i Oslo splittet.

https://www.vartoslo.no/full-frifinnelse-av-oslo-kommune-i-saken-om-eiendomsskatt/

Juli

Nye Gressholmen kro gjenåpner og er endelig klar for å ta imot sultne og tørste gjester. Kroen har fått innlagt vann.

Oslos eget fisketorg, Pipervika Seafood, åpner på Rådhuskaia. Senere får fisketorget kritikk for høye priser og dårlig utvalg. Er det ikke egentlig en restaurant med fiskedisk?

https://www.vartoslo.no/gressholmen-kro-gjennapnet-med-vann-i-springen-ol-i-kranene-god-mat-pa-tallerkene-og-med-en-stralende-sol-pa-himmelen/

August

Brynseng skole er den nyeste barneskolen i Oslo. Med solceller på veggene og ballbinge på taket.

Valle Hovin videregående åpner. Skolen samarbeider med VIF fotball og er bygd inn i nye Vålerenga stadion.

Sommeren har til tider vært kald og våt, men Oslo-fergene har likevel hatt rekordsommer.

Boligbygg-skandalen kommer for en dag. Oslo kommune ved Boligbygg har kjøpt eiendom for over 220 millioner direkte fra konkursgjengere. Etter hvert blir to personer siktet for grov korrupsjon.

https://www.vartoslo.no/rekordsommer-for-oybatene/

September

En storstilt, ny kultursatsing er i ferd med å komme på plass. På Vega scene i Hauskvartalet åpner fem saler. På Kulturhuset Hausmania bygges to nye kulturhaller.

Bymisjonsprest Kari Veiteberg blir utnevnt til ny biskop i Oslo.

Stortingsvalget 2017. De rødgrønne gjør det bra i Oslo og ville fått forlenget tid sin styringstid i byrådet om det var kommunevalg. Rødt og Bjørnar Moxnes kommer inn på Tinget fra Oslo. Slik ser oslobenken ut.

Tidligere politimann Eirik Jensen blir dømt skyldig og får lovens strengeste straff, 21 års fengsel.

Vålerenga stadion, senere omdøpt til Intility Arena, åpner. Endelig får østkantklubben Vålerenga fotball sin egen hjemmebane på Oslo øst. Det blir en uforglemmelig dag og 17.000 mennesker møter opp.

Akerselva er en blitt en skikkelig lakseelv. Hundrevis av svømmer opp elva for å gyte. Rektor på kunsthøgskolen fanger en storlaks.

«Adapt» av Team Urbis er vinneren av Statsbyggs arkitektkonkurranse om det nye Regjeringskvartalet. Bygget skal stå ferdig i 2027. Flere av de andre finalistene mener seg snytt for seieren og erklærer at kampen vil kunne ende i rettsapparatet.

Byrådet legger frem tidenes oslobudsjett. Eldreomsorgen får flere hender, det blir flere barnehageplasser, tre av fem osloskoler får gratis kjernetid og klimakuttene fortsetter i høyt tempo. Oslobudsjettet fullfinansierer en rekke av de kostnadskrevende valgløftene de rødgrønne gikk til valg på foran kommunevalget.

Ruseløkka skole skal rives. Etter en lang og opprivende strid på Ruseløkka, bestemmer et flertall i bystyret, på tvers av venstre- og høyresiden, at den gamle skolen skal rives og ny skole bygges.

Det kom som et sjokk for familien bare en måned etter at hus-kontrakten var signert, at det nye huset deres trolig må vike for ombygging av jernbanen på Vålerenga.

https://www.vartoslo.no/rektor-ved-kunsthoyskolen-fanget-gigantlaks-i-akerselva/

Oktober

Etter å ha vært stengt i nærmere fire år for oppussing, åpner Paulus kirke, ved Birkelunden, dørene igjen.

Bomprisene plusses på kraftig for mange av bilene som kjører gjennom Oslos bomring. Dieselbil-eiere må betale mest, og for første gang i hovedstaden skal det koste ekstra å kjøre i rushtida.

Bystyret åpner for kameraovervåkning av elever i skoletiden for å bekjempe alvorlige kriminelle handlinger.

To tilsyn finner alvorlige mangler ved Uranienborghjemmet. Pårørende og beboere beskriver et dårlig bomiljø, manglende kompetanse og stadig utskifting av ansatte og ledelse. Beboere og pårørende blir bedt om ikke å hisse hverandre opp og dele elendigheten.

https://www.vartoslo.no/fra-i-dag-blir-det-rushtidsavgift-og-dyrere-for-deg-som-vil-kjore-inn-til-oslo/

November

Rundt 4000 mennesker møter opp i demonstrasjon foran Rådhuset i protest mot bompenger.

NRK Brennpunkt skaper debatt om Tøyenløftet. Barnefattigdommen og ungdomskriminaliteten har økt på Tøyen. Har de 141 millionene nådd frem til dem som bør få hjelp?

De ansatte ved Ila integreringsmottak blir servert den overraskende nyheten at UDI legger ned arbeidsplassen deres. Få asylsøkere gjør det vanskelig å fylle opp mottaket.

Karl Johan terrorsikres med tunge blomsterkasser, benker og betongringer med jord og planter.

Et nytt produksjonssted for scenekunst åpnes på i Borggata på Tøyen, Kulturstedet. Høsten 2019 står en splitter ny scene klar for dans, teater, kino, musikk og litteratur og graffiti.

https://www.vartoslo.no/brennpunkt-dokumentar-splitter-beboerne-pa-toyen/

Desember

Oslo katolske bispedømme er i Oslo tingrett dømt til en foretaksbot på 2 millioner kroner for grovt uaktsomt bedrageri. Ved hjelp av telefonkatalogen og søk etter «katolsk-klingende etternavn» blåser kirken opp medlemsregisteret og krever statsstøtte for et stadig økende antall medlemmer.

Teater-Norge markerer #MeToo. Ved Nationaltheatrets scene leser skuespillere opp anonyme historier om seksuell trakassering fra skuespillerbransjen.

Geir Lippestad fratrer som byråd for næring og eierskap i Oslo og går tilbake til advokatjobben. Tone Tellevik Dahl og Inga Marte Thorkildsen bytter jobber i byrådet. Dahl blir sosial- og eldrebyråd, mens Thorkildsen får ansvaret for skole og barn.

En undersøkelse gjennomført av Statens Veivesen viser at flertallet i Oslo og Akershus er positive til bomringen.

Høyre fjerner ikke eiendomsskatten i deres alternative Oslo-budsjett. Partiet sier de vil avvikle eiendomsskatten gradvis. For å få sitt alternative budsjett til å gå opp uten eiendomsskatt, må partiet ta drastiske grep.

Leietakerne i Von der Lippes Gate 15 vant en viktig prinsippsak mot Fredensborg AS. I ett og et halvt år har de kjempet for å bruke sin lovfestede forkjøpsrett.