Den 14 år gamle jenta skulle kjøpe hasj. Men på Voldsløkka ble hun i stedet brutalt ranet og voldtatt. Nå er en 16 år gammel gutt i Oslo tingrett dømt for ugjerningen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Den 14 år gamle jenta skulle kjøpe hasj. Men på Voldsløkka ble hun i stedet brutalt ranet og voldtatt. Nå er en 16 år gammel gutt i Oslo tingrett dømt for ugjerningen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

14-årig jente skulle kjøpe hasj, men ble voldtatt og ranet. 16-åring dømt til fire års fengsel

En 16 år gammel gutt er i Oslo tingrett dømt til fire års fengsel for voldtekt og ran av en 14 år gammel jente på Voldsløkka i Oslo i desember i fjor.

Publisert Sist oppdatert

Tre år av dommen ble gjort betinget med en prøvetid på fire år, noe som er i tråd med påstanden til aktor, statsadvokat Torunn Gran. Retten tok hensyn til guttens alder, ellers ville normalstraffen vært seks og et halvt års fengsel, heter det i dommen.

Den dømte gutten var 15 år og ni måneder på gjerningstidspunktet i desember i fjor. Jenta var 14 år og 8 måneder. Han fikk strafferabatt på grunn av sin lave alder. Det at han har tilstått ble også vektlagt.

Truet med kniv og voldtatt

Den 14 år gamle jenta hadde avtalt å møte den tiltalte for å kjøpe hasj, men ble i stedet truet med kniv, fraranet telefonen og tvunget til å oppgi koden. Da hun skulle gå, tok gutten grep rundt nakken til jenta og la henne i bakken, truet henne på livet med kniv og voldtok henne.

16-åringen har vært tvangsplassert i barnevernsinstitusjon siden 20. desember i fjor, men har rømt flere ganger. Oslo tingrett vurderte ungdomsstraff for gutten, men kom til at dette ikke var tilstrekkelig siden saken var så alvorlig.

– Omstendighetene er etter dette så grove at det av allmennpreventive hensyn og hensynet til opprettholdelse av den sosiale ro etter rettens syn er nødvendig å reagere med fengsel fremfor ungdomsstraff, heter det i dommen.

16-åringen også tiltalt i annen straffesak

I tillegg til fengselsstraffen må 16-åringen betale en oppreisningserstatning på 200.000 kroner til jenta. Dommen var enstemmig.

Den tidligere ustraffede 16-åringen er også tiltalt for tre ran av ungdommer på Oslos vestkant i september og oktober i fjor. Denne saken kommer opp for Oslo tingrett i slutten av februar.