Man bestiller en Uber-bil med selskapets mobilapp. Foto: Mark Warner / Flickr
Man bestiller en Uber-bil med selskapets mobilapp. Foto: Mark Warner / Flickr

Erna Solbergs politiske rådgiver bytter til jobb som ansvarlig for Ubers myndighetskontakt

Publisert Sist oppdatert

Statsministerens politiske rådgiver Hans Hansson blir Public Policy Manager i det kontroversielle transportselskapet Uber.

Uber-appen lar folk bestille det som i praksis fungerer som taxiturer fra private sjåfører, selv om selvskapet selv hevder at de driver med "samkjøring" og at det er frivillig om man vil betale sjåføren eller ikke.

Dermed følger ikke Uber-sjåfører lovverket som taxisjåførene er underlagt, og kan tilby turer billigere. Det har ført til krig med taxibransjen, politiske krangler mellom politikere som er for og mot å endre lovverket i Ubers favør, og politiets avskilting av bilene til Uber-sjåfører.

Alt dette hindrer altså imidlertid ikke statsminister Solbergs politiske rådgiver fra å bytte til jobb som ansvarlig for firmaets kontakt med nettopp myndighetene, melder Kampanje.

Kan bli ilagt karantene

Ifølge nettstedet skal rådgiveren, Hans Christian Kaurin Hansson, både bli myndighetskontakt og "jobbe for nyskapende og bærekraftige mobilitetsløsninger i Norge. Han skal i tillegg jobbe med prosjekter i europeiske storbyer."

Hans Hansson. Foto: Twitter
Hans Hansson. Foto: Twitter

Hansson har meldt fra til Karantenenemda om ansettelsen i Uber.

Nemda tar blant annet stilling til om statsråder, statssekretærer og politiske rådgivere må vente (bli ilagt karantene) ved overgang til stillinger og verv utenfor statsforvaltningen. Han venter fortsatt på svar fra nemda.

Fra journalistikk til politikk til næringsliv

Hansson har bakgrunn som journalist. Han var VGs utenrikskorrespondent i Berlin i over syv år. I tillegg har han jobbet i NRK og for lokalpressen.

Tidlig i 2015 gikk han inn i politikken som seniorrådgiver for Høyre på Stortinget. Samme sommer ble han hentet til Statsministerens kontor, hvor han ble politisk rådgiver for statsminister Erna Solberg og del av den politiske ledergruppen, melder Kampanje.