Heidi Rasmussen og Vidar Bergum samles rundt det tyrkiske matbordet. Foto: Nesteren Hasani

Vidar (36) gikk fra å være investor i London til å bli matblogger i Istanbul

Vidar Bergum (36) bringer et lite stykke Midtøsten inn i norske hjem med den rykende ferske kokeboka "Hummus og granateple".

Publisert

Vidar Bergum gir ut en kokebok med impulser fra Midtøsten. Boka har fått navnet "Hummus & granateple". Fra før av har han bloggen "Et kjøkken i Istanbul", som ble kåret til årets nisjeblogg i 2016.

Vidar Bergum. Foto: Nesteren Hasani

Etter å ha studert til siviløkonom i Bergen, pakket han sekken og dro til London. Han fikk seg jobb ved Deutche Bank og ble investor. Der møtte han sin tyrkiske partner. I London tok han også videreutdanning ved London School of Economics. Det ble flere år i London med en jobb som sikret mer enn nok penger i sekken, men livet han levde var lite givende.

Flyttet til Istanbul

Bergum byttet retning. Han flyttet med sin tyrkiske partner til en annen metropol: Istanbul. Kort tid etter puttet han sin livserfaring, rikdom og kompetanse inn i matlagingen. Resultatet er en fargerik bok med deilige matoppskrifter fra Midtøsten og hans nye hjemland Tyrkia.

I høst var Vidar hjemme hos undertegnede og stelte i stand et måltid for meg og mine venner. Sammen drar vi til min lokale grønnsaksbutikk på Sagene og kjøper de nødvendige råvarene. Det er lett og tilgjengelig. Vips! På kort tid står et smakfullt og energirikt måltid på bordet.

Vidar Bergum har gitt ut boken Hummus & granateple, om mat fra Midtøsten. Foto: Cappelen Damm

Oslo har blitt mer mangfoldig

Vidar baker auberginer, som han topper med spisskumyoghurt og granateple. Ved siden av serverer han en bulgursalat med valnøtter, friske urter og mer granateple, og ovnsbakte gresskarskiver med tahinisaus. Kyllingen får finne seg i å være siderett til de mange fargerike og spennende vegetarrettene.

— Matutvalget i Oslo har blitt veldig mangfoldig de siste årene. Det derfor enkelt å lage internasjonal mat her. I boka har jeg valgt ut retter fra regionen som er basert på ingredienser det er lett å få tak i i Norge, sier Bergum.

Mat er en brobygger

Foto: Nesteren Hasani

Hvert kapittel og hver oppskrift i Vidars bok har en innledning med anekdoter fra den lokale matkulturen. Her får du blant annet vite hvordan meze ble til, hva Karl XII av Sverige har med tyrkisk mat å gjøre og hvorfor tyrkerne ikke har et eget ord for dessert.

Kokeboka får fram at mat kan være en brobygger. Mat kan få folk til å møtes, på tvers av bakgrunn. Det er kulturhistorie. Et resultat av at forskjellige kulturer har møttes gjennom århundrer. Slik har jeg aldri tenkt på mat.

Kanskje kan man også føle Vidars smittende latter og varme og hans åpne tilnærming til livet ved å prøve ut disse deilige oppskriftene.

Powered by Labrador CMS