Øya samler mennesker. Man går forbi en rekke ukjente fjes, men blir nye bekjentskaper også inngått på Oslos største festival?
Vi er på Tøyen i Oslo for å undersøke hvor lett det er å bli kjent med nye mennesker på Øyafestivalen.
De første vi møter er Isak Fossland og Isabell Helle. De kommer fra Bardufoss, og har tatt turen til festivalen. Deres mål er å nyte musikken. Å møte nye mennesker er et tilleggsgode de hadde likt, men foreløpig har de ikke møtt på noen.
Deres tips for å møte og komme i kontakt med mennesker er å prøve å møte likesinnede. Taktikken er å gå på steder hvor du kan finne folk med samme interesser.
Annonse
Samme interesser gir full klaff
Vi bestemmer oss for å teste ut hypotesen. Interessene våre tar oss til Biblioteket på Øya. Her arrangeres det en paneldebatt om grunderlivet, som samler et knippe mennesker med felles interesse for teknologi, og for å starte eget selskap.
Tipset testes og vi slår av en hyggelig prat med Bent Furevik (28), som har studert elektronikk og jobber i en grunderbedrift. Full klaff! Samtalene utvikles til at vi får tips om hvor vi kan få tak i noen sjeldne bøker.
Og et nytt tips fremmes for å komme i kontakt med andre – kom alene!
Furevik skal selv møte vennene sine senere på kvelden, men kom alene hit.
— Folk har lettere for å komme bort til deg for å snakke da, sier han.
— Bare gjør det!
Et stenkast unna står en som ser ut som han lett kommer i kontakt med mange mennesker. Det er Andreas Sjøvoll. Han jobber til vanlig på Pop-senteret, og på kveldene lever han av å spille musikk.
I dag står han på standen til Pop-senteret, som de deler med Deichmanske bibliotek og Øvingshotellet. Hans triks for å komme i kontakt med andre er å bare smile og si hei.
I tillegg sier han at det er enda lettere å komme i kontakt med folk når man gir ut gratis ting, særlig til de som trenger en hjelpende hånd.
Han oppfordrer oss til å prøve ut strategien. Vi tar utfordringen, og får noen bærenett vi kan dele ut.
En guttegjeng med mange eiendeler ser ut til at de trenger nettopp et bærenett.
— Hei, sier vi og smiler.
Bærenett blir overgitt. Guttene godtar med stor fornøyelse, og vi er i full prat. Samtaletemaet er Øya – et felles referansepunkt vi alle deler. Guttene har kommet for å høre på god musikk. Hensikten deres er egentlig ikke å bli kjent med folk, selv om de sier at det hadde vært gøy.
To av guttene, William og Johannes, er med i et band som heter Kvikt og hurtig, og de øver på Øvingshotellet. Deres forslag for å bli kjent med andre er å dra på opptredener man digger. Der kan man møte andre som liker samme musikk.
Åpningen til samtalen kan være å se om noen andre har på seg fans-artikler til band du selv liker. Johannes viser frem t-skjorta si og sier:
— Det står MacDemarco på denne skjorta, og da vet folk at jeg liker det bandet.
Mange er kanskje alt for sjenerte til å bare starte en samtale, men disse ungdommene på 15 og 16 år har tipset klart:
- Bare gjør det, ikke tenk så mye på det.
Ekstra lett som frivillig
Vi prøver oss på den nye taktikken; gå på en opptreden og snakke med noen. Vi går til konserten med artisten Sigrid, og ser to jenter med frivillig-t-skjorter. De deler ut brede smil til resten av festivalen, og sigende kommer en tredje venninne.
Det viser seg at de er dansere som går på samme dansehøgskole. De virker som mennesker som lett kommer i kontakt med andre!
Jentene forteller at det er mange måter å bli kjent med folk på, men at det er ekstra lett gjennom å være frivillig. Det er litt arbeid, men mesteparten av tiden går til å bare nyte festivalen – både musikken, gjestene og hverandre.
Som frivillige har jentene truffet mange i forbifarten, men har de fått varige bekjentskaper eller romanser?
— Under en konsert på torsdag kom det noen bort og la armene rundt meg. Jeg hadde ikke på frivillig-t-skjorte, men det var nok fordi vi hørte på musikk at han tok initiativ til det, sier Andrea.
Jentene forteller videre at de under festivalen lar mobilen bli liggende i sekken. Det er kontakt ansikt-til-ansikt som gjelder på festival, så Tinder og andre sosiale medier får vente.
Mot og vilje
Konklusjonen må være at å komme i kontakt med andre Øyere krever mot og vilje. Det kommer ikke helt av seg selv – man må gjøre en egen innsats for å bli ordentlig kjent.
Men intet er umulig – hvis man legger inn en innsats kan man faktisk bli kjent med mange andre med like interesser.