Stormen i Oslo fredag kveld er oppjustert til rødt nivå. Foto: Robot Brainz / Flickr

Ekstremvær i vente. Folk må ta inn hagemøblene og lenke fast trampolinen nå

I kveld er det ventet ekstremvær. Orkanen Knud skal treffe Oslo med kraftige vindkast fra fredag kveld. Stormen er nå oppjustert til rødt nivå.

Publisert

Ifølge Yr er det ikke lurt å bevege seg unødvendig utendørs, særlig langs kysten. De oppfordrer folk til å feste løse gjenstander. Tenk på hva som må inn fra verandaen din, så det ikke knuser ditt eller naboens vindu.

Meteorologisk institutt varsler vind mot 40 meter per sekund i Oslo.

– Dette blir en kveld vi kommer til å huske, sier statsmeteorolog Vibeke Thyness til VG.

– Spørsmålet man kan stille seg er om man må ut? Ikke sett deg selv i farlige situasjoner, og ikke planlegg noen uteaktiviteter. Selv fotballtreninger kan bli utrivelige, så man får vurdere om det er nødvendig. Det at det er rødt nivå betyr at det er fare for liv og verdier, sier statsmeteorologen.

Farlig å være ute

I varslet om «Knud» skriver Meteorologisk Institutt følgende:

«Det er veldig farlig å være ute. Forvent store forsinkelser og kanselleringer. Veldig sterk vind vil mest sannsynlig stenge ned all offentlig transport og kan bety stengte veier. Det er stor fare for at bygninger kan blir ødelagte».

Hvis et tre faller ned eller ved oversvømmelse?

Også Oslo brann- og redningsetat regner med å få nok å gjøre i dag.

– Vi må prioritere, men skal selvsagt hjelpe alle så godt vi kan, sier vaktkommandør Rune Elstad til VårtOslo.

– Blåser et tre ned i taket på huset ditt eller det holder på å falle ned i gata hvor folk ferdes, ring 110, til brannvesenet. Er det ikke fare for liv og helse, ring til 67128800, sier han.

Også ved oversvømmelse kan du ringe til Oslo brann- og redningsetat. Elstad regner også med å få inn varsler fra mange automatiske brannalarmer.

Strømmen kan forsvinne

– Erfaringsmessig vil vi oppleve at løse stillaser og takstein blåser ned. Det samme vil stoler og bord på uterestauranter. Vi har bemannet opp med to ekstra mannskaper i sentralen og tre ekstra på utrykning, sier Elstad.

Strømkunder i Sør-Norge må være forberedt på at strømmen kan bli borte i kortere eller lengre perioder på grunn av de sterke vindkastene som er meldt i store deler av Sør-Norge.

Folk bes om å holde seg borte fra eventuelle strømledninger som ligger på bakken eller henger lavt som følge av den sterke vinden, da disse kan være strømførende.

Åtte råd ved storm

Storm, sterke vindkast og regn ventes i kveld. Foto: Jørgen Schyberg / Flickr

SpareBank 1 har følgende råd til folk som bor i utsatte områder:

  1. Få alle løse eiendeler i hus – hvis det ikke går, må du binde det fast.
  2. Sjekk at det ikke er løse taksteiner. Rens takrenner for blader og annet rusk.
  3. Lukk alle vinduer – både i kjellere og på loft.
  4. Tenk også på hvor du parkerer bilen. Hold den unna store trær og andre faremomenter.
  5. Hvis du ikke har behov for å bevege deg utendørs, hold deg inne mens det står på.
  6. Sørg for å ha lommelykter lett tilgjengelig hvis strømmen går – ikke glem batteri.
  7. Har du båt? Sjekk og forsterk fortøyninger. Flytt eventuelt båten til annet sted som ikke er så utsatt for den varslede vindretning.
  8. Pass på deg selv! Ha stort fokus på personsikkerhet. Tiltak for å berge verdier må ikke skje der det er fare for personskade i redningsoperasjonen.
Powered by Labrador CMS