Christian André Pettersen jubler etter å ha vunnet Årets kokk, eller Bocuse d’Or Norge, i Mathallen i går. Foto: Kulturmeglerne

Årets kokk er Norges viktigste matkonkurranse, og denne mannen tok akkurat seieren i Mathallen

Publisert

Det var feststemning på Årets kokk i går kveld. Nå skal kokketalentet Christian André Pettersen (27) representere hele Norge i den internasjonale konkurransen.

En tribune som ble satt opp for anledningen midt i Mathallen, var i hele dag fylt med familie, venner og andre matentusiaster. De heiet på fem kokker - og deres team - som kjempet om den gjeve tittelen Årets kokk.

Det var trangt om plassen i tribunen på Årets kokk. Foto: Tarjei Kidd Olsen

De fem kokkene var Christian André Pettersen (27), Filip August Bendi (28), Øyvind Bøe Dalelv (27), Geir Magnus Svae (42) og Rasmus Johnsen Skoglund (27). Matentusiast Arne Hjeltnes ledet publikum gjennom dagen med konkurransekokk og restauranteier Kari Innerå.

Kari Innerå og Arne Hjeltnes var dagens konferansierer. Foto: Tarjei Kidd Olsen

Årets kokk går videre til mesterskapet mellom Europas 20 beste kokker i Torino i juni neste år. De 12 beste derfra blir direkte kvalifisert til Bocuse d’Or Lyon, det store verdensmesterskapet med 24 av verdens beste kokker i januar 2019. Til slutt utnevnes verdens beste kokk.

Veien dit strekker seg altså over en tidsperiode på et og et halvt år, men Christian André Pettersen hadde all grunn til å leve i nuet og feire med brask og bram i går kveld. Han nådde gjennom nåløyet til de strenge dommerne i Mathallen takket være kokkekunster som antageligvis overgår innsatsen til selv de mest entusiastiske hjemmekokkene.

I denne korte videosnutten ser du Christian i aksjon på Årets kokk.

På menyen: kjøtt og fisk

Under konkurransen, som foregår annenhvert år, har hver kokk et antall timer på å tilberede og presentere én kjøttrett og én fiskerett for et dommerpanel.

Kandidatene startet klokken 10 i går tidlig, med 10 minutters mellomrom. Klokken 15 ble første sjømatrett presentert for dommerne, og en time senere ble første kjøttrett presentert.

Klokken 12 var det også et avbrekk for en Ganefryd-konkurranse. En Ganefryd-jury bedømte da, basert på det visuelle inntrykket, aroma, og selvfølgelig ganen, innsendelsesoppgaver som kokkene hadde fått. I tribunen satt tilskuerne og klappet, hoiet og, i ett tilfelle, trommet (!).

Sa vi feststemning? Mer som et idrettsstevne. Og det var det jo.

Ganefryd-råvaren, tørrfisk, hadde de blitt informert om i Lofoten, på den første av tre treningscamper før konkurransen.

Familiebesøk: Aron Espeland var med på temaet til kokken Øyvind Bøe Dalelv, som kom på andreplass i hovedkonkurransen, og vant tilleggskonkurransen Ganefryd kort tid etter at dette bildet ble tatt. Her har vi (f.v.) Arons mor Janne, søster Martine, svigermor Ingun Suarez (medeier av Brasserie France), og samboer Maria Suarez (servitør på Statholdergaarden). De var del av en stoooor gruppe som heiet på team Øyvind. Foto: Tarjei Kidd Olsen

Klokken 18 var det tid for seremoni og premieutdeling, altså med Christian André Pettersen som største seierherre. Da hadde han overbevist dommerne blant annet med en rett med norsk ishavsrøye og lagesild som basis.

— Bør smake hav

Sjømatrettens hovedråvare skulle være norsk ishavsrøye kombinert med en eller flere av disse norske skalldyrene: råreker, kongekrabbe og sjøkreps. Retten skulle også ha en distinkt smak av trøffeltang, en nyoppdaget delikatesse fra strømsterke kystområder i Norge.

— Årets oppgave er vi spesielt stolte av. Vi trekker inn lite kjente tangingredienser, noe som åpner opp for nysgjerrighet og utforsking. Trøffeltangen kombinerer vi med den milde, flotte ishavsrøyen, og en eller flere svært smaksrike skalldyr. Den retten bør smake hav, forklarte Gunnar Hvarnes, faglig leder i Bocuse d’Or Norge - Akademiet, i en uttalelse i forkant av konkurransen.

— Verdens beste råvare

Det er ikke bare barnemat å være dommer i Årets kokk. Her fra Ganefryd-konkurransen midt på dagen. Foto: Tarjei Kidd Olsen
Foto: Tarjei Kidd Olsen

Når det gjaldt kjøttretten, kunne kandidatene selv velge hvilke lam og norsk opprinnelse de mente var de mest smakfulle, og som samtidig hadde en tydelig geografiske identitet. Lammet skulle kombineres med minst en grønnsak fra samme oppvekstområde som lammet.

— Norge har etterhvert mange spennende bønder, og ved at kandidatene selv bestemmer hovedråvare, skapes det viktige direkterelasjoner mellom bønder og kokker, ifølge Hvarnes.

— Med dette ønsker vi å utfordre kandidatene til lage den beste retten med det beste lammet de selv har funnet frem til. Her vil kokkens evne til å lage god mat utfordres, sammen med kokkens evne til å samarbeide og finne frem til verdens beste råvare.

Her er årets vinnere av Årets kokk:

Foto: Tarjei Kidd Olsen
  • 1. plass: Christian André Pettersen
  • 2. plass: Øyvind Bøe Dalelv
  • 3. plass: Rasmus J. Skoglund
  • Beste commis: Henrik Falkensten
  • Beste identitet: Øyvind Bøe Dalelv
  • Beste ganefryd: Øyvind Bøe Dalelv
Powered by Labrador CMS