I dag ble Divina Soto og Tommy Signal de første som giftet seg i Rådhuset etter at kommunen tok over ansvaret for vigsler. Foto: Tarjei Kidd Olsen
I dag ble Divina Soto og Tommy Signal de første som giftet seg i Rådhuset etter at kommunen tok over ansvaret for vigsler. Foto: Tarjei Kidd Olsen

Nå kan du gifte deg i staselige omgivelser i Rådhuset. Divina Soto og Tommy Signal var først ute i dag

Fra i år er det slutt på vigsler i Tinghuset. I dag vigslet ordføreren sitt aller første par i Munch-salen i Rådhuset, Divina Soto og Tommy Signal.

Publisert Sist oppdatert

— Dette var veldig hyggelig. Vi visste ikke riktig hvordan det kom til å bli. Seremonien var kanskje litt kortere enn forventet, men det var veldig enkelt og skönt gjennomført, sier den stolte brudgommen Tommy Signal, som opprinnelig kommer fra Sverige.

Signal og brud Divina Soto giftet seg med ordføreren som vigsler, familie på plass, i tillegg til flere kommuneansatte og et lite pressekorps, i flotte omgivelser i Munch-salen.

Signal forteller at de ikke "timet" vielsen slik at de kunne være først ute i Rådhuset, men at det heller handlet om at datteren som var på reise i utlandet skulle rekke å komme seg til Oslo.

— Så har vi brukt litt tid på å få samlet andre familiemedlemmer. Det var veldig fint å ha så mange av dem samlet her i dag, sier Signal til VårtOslo.

Divina Soto og Tommy Signal stilte opp til fotografering med familie og ordfører når ekteskapet var et faktum. Foto: Tarjei Kidd Olsen
Divina Soto og Tommy Signal stilte opp til fotografering med familie og ordfører når ekteskapet var et faktum. Foto: Tarjei Kidd Olsen

Tinghuset ut, rådhuset inn

De seneste årene har det vært svært vanskelig å få giftet seg i Oslo rådhus. Man har måttet finne egen vigsler, og være bosatt i Oslo. Kun svært få har gjort det i praksis.

Men nå i januar har en endring i ekteskapsloven trådt i kraft, som flytter myndighet for å gjennomføre borgerlige vigsler fra domstolene til kommunene.

Fredag 29. desember var siste dag Oslo byfogdembete forestod borgerlige vigsler. I alt 14 par ble viet i deres seremonirom i Oslo tinghus.

Dermed har Oslo kommune fått ansvaret for alle borgerlige vigsler for første gang siden 1990-tallet. Det blir ingen flere vigsler på Tinghuset, og folk får altså giftet seg i den elegante Munch-salen i Rådhuset.

Foto: Tarjei Kidd Olsen
Foto: Tarjei Kidd Olsen

Ordføreren som vigselperson

Ordfører Marianne Borgen (og varaordfører) har fått rett til å vigsle, og det gjorde hun for Soto og Signal i dag.

Bystyret har i tillegg så langt godkjent seks andre på Rådhuset som skal vigsle, i og med at det blir litt vel mange par kun for ordføreren. Det er nemlig mellom 1500 og 1600 borgerlige vigsler i Oslo årlig.

Ordfører Borgen er likevel svært fornøyd med dagens vigseloppdrag. — Dette synes jeg var veldig fint og høytidelig, og så synes jeg det er veldig hyggelig å få lov til å vie folk, sier hun til VårtOslo.

— Jeg får lov til å være med på en veldig viktig dag i mennesker liv, og det er også en veldig nydelig ramme rundt vigslene her. Dette er jo folkets katedral. Og for meg er det i tillegg stas fordi jeg har jo selv giftet meg i Munch-salen for 39 år siden!

Divina og Tommy gifter seg i Rådhuset. Alle foto: Morten Lauveng Jørgensen