– Politikerne trenger en uavhengig, kritisk presse som ser seg i kortene, mener ordføreren.
– Når engasjerte journalister følger oss, fører det til at vi må behandle saker og lage beslutninger på en slik måte at det tåler offentlighetens lys. Det skjerper oss og er sunt for demokratiet, mener Marianne Borgen (SV).
Borgen henviser til at Oslo er landets største kommune og hovedstad. Rundt 660.000 mennesker bor i byen, som vokser med over 10.000 i året. Oslo kommune er sannsynligvis også landets største arbeidsplass, med 50.000 ansatte. Hele 67 milliarder kroner styrer bystyret over hvert år. Beløpet tilsvarer omtrentlig prisen for å anskaffe samtlige nye F-35 jagerfly.
Veldig spennende satsing – Det er veldig spennende at dere vil satse på Oslo. Tidligere fantes Aftenpostens aftenutgave og Ditt Oslo. Nå har vi Akers Avis Groruddalen, men den dekker jo bare Groruddalen. Det burde være et hav av muligheter til å drive spennende journalistikk her i byen.
Ordføreren nevner saker hun skulle ønske det var satt et kraftigere søkelys på, som de enorme overskridelsene ved utbyggingen av Holmenkollen eller årsakene til at Oslo Vei gikk konkurs.
Annonse
– Vi var ikke stolte av Oslo Borgen mener VårtOslo kan bidra til å bygge en felles Oslo-identitet.
– Jeg tror på begeistringens kraft. Da jeg var barn, var ikke folk så stolte av å komme fra Oslo. I dag merker jeg at folk i større grad har en kjærlighet til og identitet til byen. Folk er glade for å bo i Oslo. Når folk har et hjerte for Oslo, blir det også lettere å ta tak i de vanskelige og kritiske spørsmålene.
– Folk tror Erna styrer hovedstaden – Jeg ønsker medier som beskriver politiske uenigheter og muligheten folk har til å påvirke det politiske systemet. Mange synes dette systemet er komplekst og vanskelig. De lurer på om det er ”Erna” om styrer i Oslo. De vet ikke hva bystyrerepresentantene jobber med og forstår ikke forskjellen på bystyre, byråd og bydelsutvalg.
Borgen sier hun har stor respekt for jobben bystyrets representanter nedlegger.
Media kan skape større forståelse for politikken – Bystyrerepresentantene yter en enorm frivillig innsats som de får lite ”kred” for. Det er bare 12 av 59 representanter som er ansatt og får lønn for jobben de gjør. VårtOslo kan bidra til å synliggjøre hva det betyr å sitte i bystyret. Ofte blir makten politikerne har fremstilt som noe negativt, men mitt inntrykk er at byens politikere er seriøse og jobber hardt for Oslos beste. Media kan spille en rolle i å minske avstanden mellom politikere og folk.
Borgen skulle ønske skolene i større grad drev med demokratiopplæring. Hun trekker frem en skole hun besøkte som tilbød demokratibygging som valgfag. Skolen stilte etter hvert med et innbyggerforslag mot barnearbeid og trafficking, som ble behandlet i bystyret.
– Vi trenger mer debatt rundt Oslos utfordringer Borgen har erfart av hovedstadens borgere ofte ikke vet hva som skjer i byen og tror at mer informasjon vil øke folks mulighet til å påvirke og si fra om hva som er bra og dårlig her.
– Vi har mange utfordringer som det er spennende å få debatt rundt. For eksempel ren luft-grepene byrådet tar. Eller rekommunaliseringen av sykehjem (kommunen tar tilbake driften fra private sykehjem) og stans i privatiseringen av barnehagene. En annen stor bekymring er at Oslo er byen med flest fattige barnefamilier. Hovedstaden er fremdeles en delt by.’
Hadde 20 vakter Borgen er glad for at vi lever i et åpent samfunn.
– Jeg hadde utenriksministeren fra Colombia til bords. Han var himmelfallen og kunne knapt tro hva han hørte da jeg fortalte at jeg sykler og tar t-banen til jobben. Og at statsministeren kan vandre på Karl Johan. Selv hadde han 20 vakter til å passe på seg.
Under byrådsforhandlingene før tiltredelsen, satte Borgen en åpnere kommune på dagsorden. Blant tiltakene byrådet har eller er i ferd med å gjennomføre er bedre søkemotor til å søke på saker i postlistene, bedre nettsider, presserom ved bystyresalen og presseakkreditering på Rådhuset.