Lars Saabye Christensen. Foto: Magnus Stivi / Cappelen Damm
Lars Saabye Christensen. Foto: Magnus Stivi / Cappelen Damm

Oslo-forfatteren Lars Saabye Christensen tildeles St. Hallvard-medaljen

Oslo bys høyeste utmerkelse, St. Hallvard-medaljen, tildeles Lars Saabye Christensen for hans verdifulle innsats for hovedstaden.

Publisert Sist oppdatert

– Årets mottaker har beskrevet livet og særlig oppveksten i Oslo i 40 år. Det vanskelige, men også det humørfylte og nære. Lars Saabye Christensen har gitt et solid bidrag til å løfte byen og det er med stor takknemlighet vi skal hedre ham, sier ordfører Marianne Borgen i en pressemelding.

Lars Saabye Christensen er en av de store Oslo-forfatterne og tildelingen begrunnes i hans produktive forfatterskap i over 40 år. Bøkene hans beskriver et oppvekstunivers i et sorgmuntert Oslo som er lett å identifisere seg med. Noen av Christensens mest kjente og kjære bøker er lagt til Oslo, deriblant romanene Amatøren, Beatles og Halvbroren. Flere av bøkene hans er også filmatisert.

Beatles var gjennombruddsromanen til Lars Saabye Christensen. Foto: Cappelen forlag
Beatles var gjennombruddsromanen til Lars Saabye Christensen. Foto: Cappelen forlag

Oslo-forfatter

Beatles er den store oppvekstromanen for alle i Oslo, spesielt for de som vokste opp på 50- 60- og 70-tallet, men den treffer også yngre generasjoner med sitt budskap om hva det vil si å være ung, å vokse opp.

Lars Saaby Christensen fortsetter å utvikle sitt forfatterskap. I fjor ga han ut romanen Byens spor, som er første bind i en trilogi med handlingen lagt til Oslo.

– En inspirasjon til å dikte videre

Saabye Christensen har mottatt flere nasjonale og internasjonale priser for sitt forfatterskap, blant annet Brageprisen, Nordisk råds litteraturpris og Bokhandlerprisen. I 1992 mottok han en av Oslo bys kunstnerpriser. Saabye Christensen har også engasjert seg aktivt for å hjelpe fram nye talenter i norsk litteratur.

St. Hallvard-medaljen. Foto: Foto: Oslo kommune / Sturlason
St. Hallvard-medaljen. Foto: Foto: Oslo kommune / Sturlason

– Det er en stor ære og glede å kunne motta St. Hallvard-medaljen, og det er også en like stor inspirasjon til å skrive og dikte videre om denne byen jeg er så nært knyttet til og setter så høyt, sier Lars Saabye Christensen selv.

Prisen deles ut av ordfører Marianne Borgen i Oslo rådhus 15. mai.