Kunstner Anna Widén ved hennes statue Tors bukker. Foto: Kulturetaten
Kunstner Anna Widén ved hennes statue Tors bukker. Foto: Kulturetaten

I dag ble skulpturen Tors bukker montert i Torshovdalen

Publisert

Skulpturen blir en påminnelse om det norrøne opphavet til navnet Torshov - i tillegg til en super klatrestatue for barn.

Nå har Torshovdalen fått sin egen bukkestatue, ifølge en pressemelding fra kulturetaten. Hornene på geitebukkene, som snor og bukter seg i og under bakken, skal være til lek og moro for barn, ifølge pressemeldingen.

Og det er ikke tilfeldig at Torshov fikk akkurat denne statuen:

Tor hadde en vogn som ble dratt av to bukker; Tanngnjost (den tanngnissende) og Tanngrisne (åpne mellomrom mellom tennene). Bukkene kunne han spise, men de var like levende neste dag, så lenge han samlet alle beinene i hudene etterpå.

Torshov gård var trolig bygd på plassen for hovet til guden Tor. I middelalderen var gården delvis kirkegods. Etter reformasjonen ble den krongods brukt i avlønning av embedsmenn.

Foto: Kulturetaten
Foto: Kulturetaten

— Bukkene kommuniserer på flere nivåer

— Man ønsket seg en stedsspesifikk skulptur for Torshov-området, og da kom det inn flere forslag. Dette henspiller på det historiske med den norrøne koblingen, og vi har også valgt det ut fordi det er en flott skulptur for barn, sier kommunikasjonsrådgiver Alv Hågård Gustavsen i kulturetaten til VårtOslo.

— Voksne kan gå forbi og tenke på det norrøne, det historiske Torshov, mens for ungene er det en morsom klatreskulptur. Så den kommuniserer på flere nivåer.

Tors bukker er laget av kunstneren Anna Widén og er produsert i regi av Oslo kommunes kunstordning.

— Det som i tillegg er litt artig, er at selv om det er lett å tro at det bare var å grave ned hornene, hyret kunstneren først inn en arborist, en trespesialist. Det var for å sørge for at vi ikke ødela noen trær ved å skade røttene. Så Tors bukker er særdeles skånsomt nedgravd.

 

Powered by Labrador CMS