Borgarting lagmannsrett. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
Borgarting lagmannsrett. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Fire menn dømt for å ha svindlet banker for 36 millioner kroner

Fire menn er i Borgarting lagmannsrett dømt til mellom to og seks års fengsel, etter å ha svindlet til seg 36 millioner kroner fra en rekker ulike banker i blant annet Oslo. Hele 85 personer ble siktet i saken.

Publisert Sist oppdatert

En 53 år gammel mann er utpekt som hovedmann i saken og er dømt til seks års fengsel for bankbedragerier.

En 37-åring fikk fire og et halvt år, en 51-åring er dømt til to år og ni måneders fengsel og en 24-åring er fengslet i to år og tre måneder. Dommene er gjennomgående noen måneder lavere enn det Oslo tingrett kom fram til i fjor vår.

Alle de dømte i denne saken har tilknytning til det tamilske miljøet i Norge. Gruppen utnyttet 29 ulike identiteter for å urettmessig skaffe seg lån og kreditter fra en rekke banker, kredittkortselskaper og andre finansinstitusjoner.

Siktet totalt 85 personer

De fire misbrukte andres identiteter for å opprette bankkontoer i flere forskjellige banker og deretter ta opp lån i bankene. Retten mener at bedrageriene faller inn under straffelovens paragraf 60, den såkalte mafiaparagrafen.

Kripos og skattemyndighetene fikk de første bekymringsmeldingene høsten 2014. Etter hvert ble også Økokrim og Nav med i et omfattende samarbeid, og i oktober 2015 slo 220 personer fra politiet, skatteetaten og Nav til i en koordinert aksjon i Oslo, på Romerike, i Drammen og på Nesodden for å sikre bevis.

21 personer ble pågrepet og siktet for grov økonomisk kriminalitet. Totalt 85 personer har vært siktet i saken.