Ved valget i 2019 får du ikke krysse ut kandidater du ikke synes burde bli valgt.
Ved valget i 2019 får du ikke krysse ut kandidater du ikke synes burde bli valgt.

Du får ikke stryke listekandidater under kommunevalget om ett år

Mange setter pris på muligheten til å stryke kandidater de mener ikke bør bli valgt. Kanskje får du muligheten til dette i senere valg, men ikke under valget neste høst.

Publisert

I fjor sommer oppnevnte regjeringen det såkalte Valglovutvalget. Utvalget skal vurdere endringer i valgordningen og fremme forslag til en ny valglov.

Blant sakene utvalget vil utrede er muligheten for å stryke listekandidater. Bakgrunnen er Stortingets vedtak fra i fjor om at "regjeringen skal fremme et forslag om å gjeninnføre velgernes mulighet til å stryke listekandidater ved fylkestings- og kommunestyrevalg".

Utvalget ikke ferdig før valget

Men først på tampen av 2019 skal utredningen være klar. Og siden utredningen ikke er klar før etter neste års valg, vil det heller ikke under kommende valg bli mulig å stryke listekandidater på valglistene. Det er heller ikke bestemt at muligheten til å stryke kandidater i det hele tatt vil bli gjeninnført.

Det vil derfor ikke være anledning til å stryke listekandidater ved kommunestyre- og fylkestingsvalget i 2019, ifølge Kommunal- og moderniseringsdepartementet.

Powered by Labrador CMS