Raymond Johansen mener Oslo kan overta som arrangør for klimatoppmøtet. Her er han sammen med Lan Marie Berg fra MDG og Sunniva Holmås Eidsvoll fra SV på en pressekonferansen nylig. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Raymond Johansen mener Oslo kan overta som arrangør for klimatoppmøtet. Her er han sammen med Lan Marie Berg fra MDG og Sunniva Holmås Eidsvoll fra SV på en pressekonferansen nylig. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Raymond Johansen: – Klimatoppmøtet kan legges til Oslo

Oslos byrådsleder Raymond Johansen (Ap) mener klimatoppmøtet kan legges til Oslo etter at Chile trakk seg som vertskapsland for konferansen i desember.

Publisert

Rundt 25.000 delegater var ventet til klimakonferansen COP25 i Santiago 2. til 13. desember, blant dem den svenske klimaaktivisten Greta Thunberg.

Miljøstiftelsen Bellona var onsdag ettermiddag raskt ute med å ta til orde for at Oslo, som i år er Europas miljøhovedstad, tar over som vertskap. Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) mener det bør kunne la seg gjøre og mener Oslo vil være «en fantastisk ramme for FNs klimatoppmøte».

– Mange kan lære av Oslo

Her er hva Johansen skrev på sin Facebook-profil:

«Chile trekker seg som vertskapsland for FNs klimatoppmøte i desember. Jeg mener klimatoppmøtet kan legges til Oslo i stedet.

Oslo er europeisk miljøhovedstad i 2019. De siste fire årene har vi vist at vi kan kutte raskt i klimautslippene. De neste årene skal vi sørge for at Oslo blir verdens første utslippsfrie storby. Oslo vil derfor være en fantastisk ramme for FNs klimatoppmøte.

Jeg vil invitere klima- og miljøminister Ola Elvestuen til et samarbeid om å se på mulighetene for å legge klimatoppmøtet til Oslo. Det er ikke sikkert det er praktisk mulig, men vi bør se på mulighetene. Jeg håper regjeringen vil følge opp min invitasjon.

Byrådet la i august i år fram ny klimastrategi som viderefører målet om å kutte klimagassutslippene i Oslo med 95 prosent innen 2030. Det har blitt omtalt av klimaforskere som «ekstremt ambisiøst, men helt nødvendig for å nå FNs 1,5-gradersmål. Mange byer har mye å lære av Oslo».

Latin-Amerikas tur

Elvestuen påpeker at det i år er Latin-Amerikas tur til å arrangere klimakonferansen.

– Nå må både vi og de andre partene til klimakonvensjonen avvente neste skritt fra klimasekretariatet i Bonn før vi kan avgjøre hva som skal skje, sier Elvestuen, som synes det er synd at konferansen ikke kan holdes i Santiago.

Protestbølge i Chile

– Vi undersøker nå alternativer, sa FNs klimasjef Patricia Espinosa i en uttalelse tidligere onsdag.

COP 25 er FNs årlige klimakonferanse og inngår i innsatsen for å implementere målene fra Parisavtalen. Over 20.000 personer deltok på fjorårets utgave i Katowice i Polen. Årsaken til at Chile trekker seg som arrangør, er den pågående uroen i forbindelse med en stor protestbølge mot regjeringen.

Powered by Labrador CMS