Barn og unge protesterer mot statsministerens klimapolitikk. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix

Bystyret i Oslo erklærer klimakrise

Bystyret i Oslo er enige om å erklære klimakrise. Kun Frp stemte imot.

Publisert

– Å erklære krise er ikke nok, man må også handle. I Oslo bretter vi opp ermene for å i fellesskap gjøre noe med klima- og naturkrisen: vi skal bli verdens første storby med null utslipp på bare elleve år, sier miljøbyråd Lan Marie Nguyen Berg.

Kun Frp blant partiene stemte imot erklæringen i bystyret i Oslo.

Oslo går foran

– Vi må kontinuerlig jobbe med å finne nye tiltak og nye måter å kutte klimagassutslippene på. For vi skal ikke bare til lavutslippssamfunnet, men til nullutslippssamfunnet. Der det britiske parlamentet har vedtatt klimakrise, drar det norske Stortinget beina etter seg. Da må Oslo gå foran, sier bystyrerepresentant Sunniva Holmås Eidsvoll (SV).

Rødt foreslo ni tiltak for å følge opp vedtaket om klimakrise, blant annet at "virksomheter eid av Oslo kommune skal fremheve ansvaret for å redusere klimagassutslipp og tap av biologisk mangfold, over formål om økonomisk avkastning".

Krf fulgte opp. – Når det er krise, er det drastisk. I dag erklærer vi klimakrise. Når skal vi begynne å snakke om hva vi kan vår higen etter økonomisk vekst? spør Oddbjørg Minos.

Oslo går nå sammen med flere andre storbyer og land og erklærer klimakrise. Illustrasjonsfoto: Morten Lauveng Jørgensen

Kutter drastisk neste ti år

Oslo skal kutte klimagassutslippene med 95 prosent innen 2030.

Også det britiske parlamentet, Irland, Canada og Sveits gjort eksplisitte vedtak om at verden befinner seg i en klimatisk nødsituasjon. Det samme har storbyer som Sydney og Melbourne og flere norske kommuner og fem fylker gjort.

Powered by Labrador CMS