Allerede i midten av november ble Torggata pyntet til jul. Og Oslo er full av juleaktiviteter for en hver smak fra og med i dag og fremover mot selveste juledagen.  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Allerede i midten av november ble Torggata pyntet til jul. Og Oslo er full av juleaktiviteter for en hver smak fra og med i dag og fremover mot selveste juledagen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

En jungel av juleaktiviteter i Oslo. Her får du de beste tipsene

Plutselig var juletida her igjen, knitrende og gnistrende, med alt den innebærer av forventninger og fristelser. I de kommende dager blir hovedstaden fylt av både klassiske og utradisjonelle festligheter. Her er et knippe varierte juleaktiviteter for både liten og stor.

Jul er også duften av kardemomme, safran, kanel og nellikspiker. På Naturhistorisk Museum kan du få vite mer om røttene til noen av våre kryddertradisjoner. lørdag 24. november fra kl.12-15 i Victoriahuset inviterer muséet til en lærerik tilstelning om julekrydderets opprinnelse.

Julemarked i Botanisk hage

Samme dag arrangerer også museet et tradisjonelt julemarked bestående av husflid- og håndverksprodukter av god kvalitet. Her vil man samtidig kunne nyte et velsmakende utvalg av klassisk og moderne julesnacks fra både fjern og nær. Mellom kl. 12 og 15 får barna mulighet til å være med på tur med hest og vogn. Arrangementet er gratis, og finner sted ved Tøyen hovedgård, lørdag 24. november fra kl. 11-16.

Røde Kors secondhand julemarked

Dersom miljøet er viktig for deg, arrangerer også Røde Kors secondhand et eget julemarked bestående av alskens bruktvarer fra byens givere. 25. november selges det alt fra bøker, klær, dekorasjoner og interiørartikler, til skiutstyr, leker og barneklær. Alt til en rimelig penge.

Det er riktignok en stund til de fleste pynter juletreet. Men Oslo mangler ikke juleaktiviteter de kommende ukene. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Det er riktignok en stund til de fleste pynter juletreet. Men Oslo mangler ikke juleaktiviteter de kommende ukene. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Julemarkedet holdes i Christian Kroghs gt. 15 fra kl. 12-17. I tillegg til å ta vare på planeten, bidrar inntektene til å støtte Oslo Røde Kors humanitære aktiviteter, som også tilbyr støtte til byens trengende i jula.

Tøyensk julemarked

Lørdag 1. desember yrer det av liv på Tøyen torg. Da arrangeres Tøyensk julemarked av lokale innbyggere og foreninger, som stiller med egne boder og underholdning. I tillegg til et variert utvalg av hjemmelagd mat og håndverksvarer, blir det pepperkakebaking med rykende gløgg. Kl.17 tennes julegrana med kor og taler. For de som vil ta seg en liten førjulssvingom, arrangeres det samtidig Tøyen Familie Funk på Tøyen bibliotek. Hele arrangementet er gratis og varer fra kl.12-18.

Jul på Akershus festning

For litt middelaldersk julestemning, åpnes dørene på Akershus festning 1.-2. desember fra kl.11–16. Her kan små og store lytte til mystiske eventyr inne i det eldgamle Munketårnet, eller hjelpe festningsnarren med å jakte på spøkelser og skatter. Det vil også være muligheter for å gå på nisseskole, lage pepperkaker eller lage god, gammeldags julepynt. Det er gratis inngang på festningen.

Gammeldags jul på Vøienvolden gård

Søndag 2. desember arrangeres et av byens koseligste julemarkeder på Vøienvolden gård fra 1700-tallet fra kl. 12-17. Gården er et av byens eldste gårdsanlegg, og ligger trygt plassert blant Sagenes bygårder i Maridalsveien 120. Første søndag i advent inviteres det til bl.a. korsang, juleverksted og tur med hest og kjerre.

Julelys pryder allerede fasaden til ærverdige Grand hotell på Karl Johan. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Julelys pryder allerede fasaden til ærverdige Grand hotell på Karl Johan. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Markedet består av en rekke små og store utstillere, hvor både blikkenslagere, kunstnere og bakere stiller ut sine varer. Julelysene tennes kl. 16 i treet på tunet. Inngangspris er 60kr. for voksne, og 30kr. for barn.

Gratis julejazz på Asylet

På tradisjonsrike Asylet på Grønland, spilles det gratis julejazz 2., 9., og 16. desember fra kl.18. I peisestua med historiske røtter tilbake til 1730-tallet kan du nyte et glass med noe godt i til stimulerende og velgjørende toner fra gitarduoen Sæther/Nærø.

Designernes eget julemarked

Første helgen i desember fyller over 140 utstillere tre etasjer på DOGA. På Designernes eget julemarked kan du komme i julestemning, finne unike gaver og møte designerne som står bak produktene. 2. og 3. desember kommer barn under 12 år gratis inn hos DOGA, Hausmanns gate 16 i Oslo. Voksne må betale en femtilapp.

Jul på arabisk

Jula er tida der vi samles. Den 12. desember kl. 18, inviterer Melahuset til en historiefylt og underholdende kveld om norske og arabiske juletradisjoner. Her blir det sang, dans og eventyr fra både Egypt, Palestina og Syria. Arrangementet foregår på både norsk og engelsk, og i kafeen serveres det et utvalg orientalske retter.

Buldring og grøt på friluftshuset

For den som er interessert i å skaffe seg nye turvenner, eller bare er glad i å klatre, arrangerer DNT ung Oslo julefeiring på friluftshuset på Sørenga. Her inviterer medlemmer og frivillige til juleavslutning, men arrangementet er også åpent for alle som er nysgjerrige på DNT og som kanskje har lyst til å bli en del av byens «ekte» uteliv. 13. desember fra kl. 17-21 blir det grøt, film og pepperkakebaking, og for den som vil klatre, står buldrerommet åpent hele kvelden.

Miljøbevegelsens alternative julemarked

Er du lei av alt forbruket? Dersom gavehysteriet skremmer deg, arrangerer organisasjonene Spire og Framtiden i våre hender et alternativt julemarked. Her kan man samles rundt bordet med saks og lim og dyrke den bærekraftige skapergleden. Markedet stiller med alt av materialer, og setter opp ulike stasjoner for gavelaging. Har du bøker du ikke lenger trenger? Bytt dem inn i nye på arrangementets eget bokbyttemarked.

De ulike organisasjonene selger også bærekraftige produkter for den som ikke ønsker å lage gaver selv. Arrangementet finner sted 15. desember fra kl.12-18, i Røverstaden, som ligger i Munkedamsveien 15.

For den litt eldre garde, kan VårtOslo opplyse at dette er den samme adressen som legendariske Club 7s siste tilholdssted.

Powered by Labrador CMS