Nora Mørk (her mot Hviterussland) kan ha vært en inspirasjonskilde for mange foreldre. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Nora Mørk (her mot Hviterussland) kan ha vært en inspirasjonskilde for mange foreldre. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Her er Oslos mest populære jente- og guttenavn i 2019

På ti på topp-listen over mest populære navn i Oslo finner vi nå flere kjente idrettsnavn. Men også flere religiøse navn, både kristne og muslimske.

Publisert Sist oppdatert

Oslos mest brukte jentenavn i 2019 var Nora, fulgt av Astrid og Ella, viser nye tall fra navnestatistikken. På guttesiden var Mohammed i ulike varianter mest brukt, før Jakob og Oscar.

Mohammed har vært det mest populære guttevalget i Oslo i en årrekke.

Nora lå ikke på topp ti i Oslo i fjor og har eksplodert i popularitet. Nasjonalt lå det likevel på en 2. plass over de mest populære jentenavnene og var på topp i forfjor.

Nora har flere opprinnelser, blant annet som en kortform av Eleonora og som et arabisk navn som betyr «lys». Nora (arabisk: نورة) er et svært vanlig navn i Saudi-Arabia.

Emma er poppis

Nasjonalt var det Emma som kom på topp. Navnet har dominert navnetoppen siden 2003 og er årets navn for tiende gang. Men i Oslo kom Emma bare på en 10. plass.

– Oslo er noe for seg selv. Her er det litt andre navn som er mest populært enn ellers i landet. Slik har det alltid vært, sier seniorrådgiver Jørgen Ouren i Statistisk sentralbyrå.

Emma kommer fra tysk og betyr stor. Den forrige navnebølgen hadde en topp i 1880. Så var navnet Emma nesten borte i perioden 1940 til 1970, før det steg jevnt fram til det eksploderte i 2003, ifølge Ouren.

De mest populære jentenavnene i Oslo i 2019. Statistisk Sentralbyrå
De mest populære jentenavnene i Oslo i 2019. Statistisk Sentralbyrå

Bibelnavn

Nasjonalt er det Jakob som topper lista. Navnet lå på topp også i 2017. I Oslo kom navnet på en andreplass.

– Jakob er et hebraisk navn av ukjent opphav Navnet er kjent i Norge siden 1300-tallet og er et typisk bibelnavn, sier Jørgen Ouren.

Påvirker idrettsstjernene navnevalgene?

Navnet Nora ble kjent for mange gjennom verdensmester i håndball, Nora Mørk. Men også blant guttenavnene finner vi flere idrettsstjerner.

– Mange vil nok kjenne igjen flere av navnene til de kjente løperne Ingebrigtsen-brødrene. Her finner vi blant annet: Henrik, Filip og Jakob. Brødrenes yngste søster heter Ingrid, og dette navnet er også å finne i årets topp 10, sier Ouren.

De mest populære guttenavnene i Oslo i 2019. Statistisk Sentralbyrå
De mest populære guttenavnene i Oslo i 2019. Statistisk Sentralbyrå

Nye navn

Nye jentenavn på oslolisten siden i fjor er Astrid, Eva, Ingrid og Iben. Nye guttenavn er Magnus, Noah og Henrik.

Henrik hadde en topp på 1990-tallet. Så gikk det nedover, før populariteten plutselig gikk opp igjen.

Kjært barn får mellomnavn

Bruken av mellomnavn har stabilisert seg, i fjor på 53,2 prosent. I tillegg får 8 prosent bindestrek i etternavnet, en liten nedgang. Siden det er så mange «etternavn», synker andelen med flere fornavn. 21,7 prosent av jentene og 19 prosent av guttene får flere fornavn.

Navnebølger er lange. Fortsatt er det mange jentenavn som slutter på «a» eller «ah» – 56,3 prosent. I 1947 hadde denne praksisen sitt bunnivå med 12,5 prosent.