Oslos mest brukte jentenavn i 2019 var Nora, fulgt av Astrid og Ella, viser nye tall fra navnestatistikken. På guttesiden var Mohammed i ulike varianter mest brukt, før Jakob og Oscar.
Nora lå ikke på topp ti i Oslo i fjor og har eksplodert i popularitet. Nasjonalt lå det likevel på en 2. plass over de mest populære jentenavnene og var på topp i forfjor.
Nora har flere opprinnelser, blant annet som en kortform av Eleonora og som et arabisk navn som betyr «lys». Nora (arabisk: نورة) er et svært vanlig navn i Saudi-Arabia.
Annonse
Emma er poppis
Nasjonalt var det Emma som kom på topp. Navnet har dominert navnetoppen siden 2003 og er årets navn for tiende gang. Men i Oslo kom Emma bare på en 10. plass.
– Oslo er noe for seg selv. Her er det litt andre navn som er mest populært enn ellers i landet. Slik har det alltid vært, sier seniorrådgiver Jørgen Ouren i Statistisk sentralbyrå.
Emma kommer fra tysk og betyr stor. Den forrige navnebølgen hadde en topp i 1880. Så var navnet Emma nesten borte i perioden 1940 til 1970, før det steg jevnt fram til det eksploderte i 2003, ifølge Ouren.
Bibelnavn
Nasjonalt er det Jakob som topper lista. Navnet lå på topp også i 2017. I Oslo kom navnet på en andreplass.
– Jakob er et hebraisk navn av ukjent opphav Navnet er kjent i Norge siden 1300-tallet og er et typisk bibelnavn, sier Jørgen Ouren.
Påvirker idrettsstjernene navnevalgene?
Navnet Nora ble kjent for mange gjennom verdensmester i håndball, Nora Mørk. Men også blant guttenavnene finner vi flere idrettsstjerner.
– Mange vil nok kjenne igjen flere av navnene til de kjente løperne Ingebrigtsen-brødrene. Her finner vi blant annet: Henrik, Filip og Jakob. Brødrenes yngste søster heter Ingrid, og dette navnet er også å finne i årets topp 10, sier Ouren.
Nye navn
Nye jentenavn på oslolisten siden i fjor er Astrid, Eva, Ingrid og Iben. Nye guttenavn er Magnus, Noah og Henrik.
Henrik hadde en topp på 1990-tallet. Så gikk det nedover, før populariteten plutselig gikk opp igjen.
Bruken av mellomnavn har stabilisert seg, i fjor på 53,2 prosent. I tillegg får 8 prosent bindestrek i etternavnet, en liten nedgang. Siden det er så mange «etternavn», synker andelen med flere fornavn. 21,7 prosent av jentene og 19 prosent av guttene får flere fornavn.
Navnebølger er lange. Fortsatt er det mange jentenavn som slutter på «a» eller «ah» – 56,3 prosent. I 1947 hadde denne praksisen sitt bunnivå med 12,5 prosent.