Thelma, regissør Joachim Triers siste film.
Thelma, regissør Joachim Triers siste film.

Norges største filmskaper og Oslo-gutt klar med ny spenningsfilm

Publisert

Oslo-gutten Joachim Trier er ute med Thelma, en fengende og nytenkende spenningsfilm om å bli besatt.

Regissør Joachim Trier er en eksepsjonell filmskaper, det er det liten tvil om. Alle filmene hans får strålende kritikk, han har blitt vist, og sittet i juryen, på Cannes, og selv med kunstnerisk stil og integritet i høysetet, har han også hatt relativt bred suksess med filmene sine.

Nettopp derfor vil jeg kalle han Norges største filmskaper. Hans tidligere filmer har utelukkende vært dramafilmer – Reprise, Oslo 31. August og Louder Than Bombs.

Thelma er derimot en spenningsfilm med hint av det overnaturlige. Et meget spennende valg av en filmskaper, som kanskje trengte å lage noe helt annerledes.

Spennende, men ikke veldig spennende

Filmen er et godt stykke håndverk, både manusmessig og hva gjelder kameraarbeid. Det skal sies at Trier, som vanlig, har skrevet manuset sammen med Eskil Vogt. Og det funker.

Men hvis man skal plukke på noe, fungerer ikke denne filmen som spenningsfilm på nivå med de beste spenningsfilmene. Den er spennende, og den er interessant, men ikke veldig spennende.

Thelma kommer til Oslo, fra en streng, religiøs familie, for å studere biologi. Hun blir fort innlemmet i et miljø fullt av drikking og unge mennesker som ikke tror. At hun i tillegg fatter interesse for en jente, gjør at hun blir satt på en prøve. Dette er det gjennomgående temaet. Mer vil jeg ikke røpe.

Thelma, en film om besettelser og kristendom.
Thelma, en film om besettelser og kristendom.

En god film, men ikke et must

Seeren skjønner fort hva som er greia, men du er hele tiden spent på hva som skjer videre. Skuespillerne er mer interessante (i utstråling og utseende) enn de er flinke, i mine øyne. Men alt i alt er det en god filmopplevelse.

Joachim Trier er fortsatt ganske ung, og allerede stor. Alle filminteresserte nordmenn burde ha stor glede av å følge med på det han gjør. Sånn sett fungerer Thelma som noe helt annet enn han har gjort tidligere, samtidig som den i seg selv er en god film.

Den kan likevel ikke sammenlignes med hans tidligere filmer, selv om det blir litt flåsete å sammenligne. Om du burde dra og se Thelma på kino? Definitivt. Men det er ikke et must.

Powered by Labrador CMS