Skolevaktmestere ser til at små problemer ikke vokser og blir store. Illustrasjonsfoto: Cramo AS (fra deres kåring av Norges beste vaktmester).

Snart kan det bli slutt på private vaktmestere ved alle Oslos skoler

Publisert

– Mye tilsier at når anbudsperioden går ut neste år, vil ikke kontrakten med Neas fornyes. Jeg tror vaktmester-spørsmålet blir avklart av byrådet i løpet av noen få uker, sier bystyrerepresentant Ivar Johansen (SV).

Nylig oppdaget Aurora, nestleder i elevrådet ved Hasle skole, at vaktmester Tore måtte slutte. Nå viser det seg at hans avgang er en del av en større plan, der Utdanningsetaten i Oslo gradvis bytter ut vaktmesterne ved alle osloskoler. I deres sted kommer et privat vaktmesterfirma, Neas. Ordningen ble vedtatt av det foregående byrådet.

– Det er ikke i tråd med vår politikk at kommunale vaktmestere blir erstattet av private. Vi tenker heller ikke at vaktmesteren er en yrkesgruppe på vei ut, sier Halvard Hølleland (AP), byrådssekretær for oppvekst og kunnskap i Oslo.

Kan avvikle private vaktmestere

Halvard Hølleland, byrådssekretær for oppvekst og kunnskap. Foto: Privat

Han innrømmer at vaktmester-tematikken ikke har stått høyt oppe på agendaen hos byrådet. Men vil nå benytte muligheten til å evaluere ordningen, siden kontrakten med det private vaktmesterfirmaet Neas går ut i april til neste år.

– Mange kjenner seg selvsagt igjen fra beskrivelsen til Aurora på Hasle skole, og vi er opptatt av at elevene skal ha et større lag rundt seg. Vi vil derfor evaluere ordningen med private vaktmestere og oppsummere skolenes erfaringer. Det er godt mulig vi stoper avviklingen av skolevaktmesterne, sier Hølleland.

Læreren fikk ikke lov å skifte lysrør

Også bystyrerepresentant Ivar Johansen er frustrert over at skolevaktmesterne blir borte.

Ivar Johansen, bystyrerepresentant for SV i Oslo. Foto: Wikipedia

– All erfaring tilsier at vaktmesterne er nyttige og dedikerte ansatte som sørger for at mindre problemer ikke utvikler seg til større på skolene.

Johansen forteller om en episode med et lysrør som begynte å blinke i et klasserom. Blant elevene var det en elev med epilepsi, som kunne få anfall av blinkingen. Siden det private vaktmesterselskapet ikke kunne komme før etter et par dager, sto læreren overfor to valg: Enten skifte lysrøret selv eller sende hjem eleven i den perioden lysrøret blinket. Av rektoren fikk han ikke lov til å skifte lysrøret.

Lokale vaktmestere trengs

– Alle skolefolk vi snakker med sier at det er en fordel med lokale vaktmestere.

Ivar Johansen mener det ikke er noe større problem at teknologien har utviklet seg på skolen.

– Vi får først se hvor stor andel av vaktmester-oppgaven som går på å betjene avansert teknologi. En løsning kan være at en egen enhet av kommunale vaktmestere får ansvaret for disse oppgavene. Alternativt at noen vaktmestere, som er opplærte i den nye teknologien, får ansvaret for flere skoler, foreslår Johansen.

Powered by Labrador CMS