– Nesten alle utleiere jeg møter har svært mange personer på døra, sier student Émilie Pascale
Émilie Pascale er på jakt etter en studentbolig i hovedstaden. Det har hun vært i to måneder. Hun skulle ønske hun kunne finne et sted å bo med litt hjemmefølelse.
I disse dager er det studiestart for mange av landets studenter. Men fortsatt venter 3.528 studenter på en studentbolig i Oslo og Akershus, ifølge Studentsamskipnadsrådet.
Student ved Universitetet i Oslo, Émilie Pascale, er en av dem som er på jakt etter et sted å bo i Oslo. Hun kom hjem fra et studieopphold i England på forsommeren og har lett etter et koselig krypinn siden da.
Hun har vært på en rekke visninger.
– Nesten alle utleiere jeg møter har svært mange leietakere på døra og er opptatt av å finne riktig person. Så da blir det en litt stresset audition for å vise at man passer inn, forteller hun.
Mange leter fremdeles
Annonse
Emilie kjenner mange som har funnet et sted å bo, men også flere som leter.
– En jeg kjenner hadde lett lenge, men fant til slutt en leilighet. Stedet var ganske falleferdig og skulle rives om et år, men han kunne bo der i mellomtiden. Det takket han ja til. En venninne brukte mye tid og gikk på svært mange visninger sammen med kjæresten sin, før de til slutt fant et sted.
Ifølge Emilie er det som oftest bokollektiver som er tilgjengelige.
– Ofte er det tilbud om rom i et kollektiv, en sjelden gang en hybel, men de er som regel ganske dyre, med mindre det er en hybel eid av Studentsamskipnaden. Ofte er det sånn at leietakerne roterer på rommene i leiligheten. Når en person flytter ut, flytter man gjerne selv over i et av de større rommene i kollektivet. Ikke sjelden går leilighetene «i arv» blant vennegjenger.
Høye leiepriser
Emilie forteller at prisen ofte ligger på rundt 7000 kroner i måneden, med eller uten strøm.
– Det er dyrt. Man blir nødt til å være flink med pengene og ikke bruke for mye på mat eller andre ting. I tillegg må du jobbe ved siden av.
Hun synes presset på studentene er stort. Ikke bare forventes det at du skal ta en lang utdanning, gjerne med master, og få toppkarakterer. I tillegg må du jobbe ved siden av og helst bør du også ha et verv eller en fritidsinteresse.
– Det blir Ikke så mye tid til å utforske livet og gjøre ting ved siden av studiene, synes hun.
Studenten synes det er synd med så stor knapphet på studentboliger.
– Det er bra myndighetene ikke bygger ut hva som helst, men de kunne godt anstrengt seg mer for å skaffe flere studentboliger. Ikke minst siden det legges vekt på at samfunnet trenger unge som tar utdanning, påpeker hun.
Ønsker raskere utbygging
Forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø (V) ber nå kommunene og studentsamskipnadene om få opp farten slik at flere får tilbud om studentbolig.
Studentsamskipnadene må stå for byggingen, men det mangler søknader fra disse, sier Nybø. I tillegg bruker mange kommuner for lang tid på å godkjenne nye studentboliger.
– I Oslo venter for eksempel et studentboligprosjekt med 460 studentboliger fortsatt på godkjenning fra kommunen, to år og åtte måneder etter at søknaden ble sendt, sier Nybø til NTB.
Ser etter sted med hjemmefølelse
Aller helst skulle Emilie ønske hun kunne finne et sted å bo med litt hjemmefølelse. Hun synes ikke noe særlig om leiligheter som er hakket opp i små, anonyme bokser, uten stue og så vidt et lite kjøkken.
– Selv om jeg som student er på et midlertidig sted i livet, fordi jeg ikke har etablert seg ennå, vil jeg gjerne bo på et sted som er varmt og koselig. Jeg har ikke lyst til å måtte vente med å gå på kjøkkenet til samboerne ikke er der lenger. Jeg liker å lage middag og oppholde meg hjemme.