Den spanske kunstnerens småfolk står nå i storbyer over hele Europa: i Brussel, London, Berlin, Zagreb, Barcelona, Wien, Paris og Milano. I Oslo står det ca 15 av de små figurene.
Cement Eclipses kaller Isaac Cordal street art-prosjektet, som startet i 2006. Det er et fotoprosjekt, der han lager skulpturer av mennesker i småskala og setter dem ut i urbane miljøer.
– Jeg plasserer ut figurene på steder som kan åpne dørene våre til andre verdener. Kunsten retter et kritisk blikk mot ødeleggende konsekvenser ved dagens utvikling, sier Isaac Cordal til VårtOslo.
Absurd utvikling
Miniatyrfigurene er humoristisk utformet og fanger opp absurditeten i verden rundt oss. Cordal viser gjennom kunsten at han er opptatt av klimaforandringer, både i naturen og menneskesamfunnet. Han er bekymret for vår evne til å gripe fatt i de større problemene rundt oss.
Annonse
– Vi kan lese om enorme miljøkatastrofer i ett sekund, og så fortsette å lese om den nyeste trenden innen parfyme i det neste, uten å blunke, sier han til Infinitum Movement.
Kunstneren er ikke minst bekymret over den globale oppvarmingen.
– Klimaforandringene er et seriøst problem. Vi har globale og lokale problemer, så kanskje vi hver og en burde kjempe i hverdagen for å forandre den globale helheten. For meg er min kunst en kampform.
Sement-formørkelsen rundt oss
Bruken av sement i figurene er, som alt annet ved prosjektet, et bevisst valg. Han mener at sement er menneskets avtrykk i naturen. I Spania har den enorme utbredelsen av bygninger i sement ødelagt kysten samt mange andre vakre steder. Og det er grunnen til at prosjektet heter Cement Eclipses.
– Når bygninger dekker for sola, kan det kalles en sement-formørkelse, ikke sant? Så for meg er dette prosjektet en måte å reflektere over nåtiden gjennom kunst, sier han til Infinitum Movement.
Ikke stjel
Cordal anslår at det bare i Londons gater står rundt 150 miniatyrmenn rundt omkring for dem som har blikket opp og ser rundt seg. Selv skulle han ønsket at figurene bare kunne stå, men det hender folk tar dem med seg.
– Kunst er for alle, ikke bare for én person, påpeker han.