Uzma Rana driver med thaiboksing på semiprofesjonelt nivå. Foto: Junaid Hanif
Uzma fra Høybråten driver thaiboksing på høyt nivå
Forskning viser at jenter med minoritetsbakgrunn er underrepresentert i idretten. Men Uzma Rana har trent aktivt med andre norsk-pakistanske jenter siden hun var 16.
Thaiboksing, også kalt muay thai, har lenge vært en mannsdominert sport, og fremdeles er det flere menn enn kvinner som utøver denne sporten. På treningssentret Nak Muay i Lillestrøm gjør Uzma Rana seg klar for trening.
Utenfor viser målestokken 4,5 blå. Solen er på vei ned, og mørket har begynt å senke seg over Lillestrøm. Inne på treningssenteret forteller Uzma at hun oppdaget sporten ved en tilfeldighet. I 2010 jobbet hun på Grønland, og fem minutter unna kontoret lå treningssenteret Partner Gym som underviste thaiboksing. Pirret av nysgjerrighet spaserte hun bort og meldte seg på en prøvetime.
Kvinner må kreve sin plass i miljøet
– Det var begynnelsen. Jeg startet på nybegynnernivå og trente to ganger i uken. Her møtte jeg mange hyggelige mennesker og gode treningspartnere. I starten var det vanskelig, men jeg nektet å gi opp, sier hun.
Som kvinnelig kampsportutøver mener Uzma det er viktig å tørre å si ifra. I et mannsdominert sportsmiljø må man jobbe ekstra for å oppnå respekt. Likevel har hun merket en utvikling fra da hun selv begynte. Stadig flere kvinner melder nå sin interesse.
Annonse
– Vi er flere jenter på tvers av de forskjellige klubbene som holder kontakten og hjelper hverandre, sier hun.
Kampsport gir meg styrke
Føttene danser lett rundt på det svarte treningsgulvet, mellom de hvite veggene. Uzma er dypt fokusert og tar imot instrukser fra treneren, som roper ut på engelsk. Slag og spark går om hverandre mens høy musikk gir gjenklang i rommet. Thaiboksing er en fysisk krevende sport hvor du bruker slag, spark, albuer og knær. Likevel er det ikke bare det fysiske Uzma liker med sporten. Hun mener man blir mentalt sterkere av å drive med det.
– Mentalt gjør det noe med deg. For meg har kampsport gitt meg styrke til å akseptere meg selv. Til å bygge disiplin, få motstand og mestring. Det handler om følelser og ro, samtidig som man har troen på seg selv. I tillegg møter jeg mange ulike mennesker via sporten. Variasjonen av menneskene jeg møter gjør meg mindre fordomsfull, sier hun.
Spiser og trener riktig
Før en kamp trener Uzma Rana fem til seks ganger i uken. Forberedelsene i forkant gjør at Uzma må ofre mye av det sosiale. I tillegg til en krevende treningsrutine, er hun nødt til å holde en streng diett. Bursdager og sosiale sammenkomster blir nedprioritert.
– I ukene før en kamp er det kun jobb og trening som gjelder. Det er viktig å ha rett vekt til den vektklassen man skal kjempe i, og jeg må derfor fokusere på å spise riktig og trene godt, sier hun.
Siden hun startet med thaiboksing, har Uzma fått god støtte fra familie og venner. De fleste hun møter synes det hun driver med er kult og har en positiv innstilling til sporten hun utøver. Selv om hun får mange hyggelige tilbakemeldinger, kan det til tider være en påkjenning å være så mye borte fra de nærmeste.
– Det er mye tid som går med til sporten, og i perioder ser jeg svært lite av venner og familie. Det er selvfølgelig trist, men de fleste har stor forståelse for dette og det gjør det enklere for meg, sier hun.
Norges første rene jentestevne
Uzma og treneren har tatt plass i ringen, på treningssenteret i Lillestrøm. Med fokus kun på det som skjer i ringen, er konsentrasjonen på plass. Uzma får kjørt seg og roper ut at treneren har mer enn 300 kamper bak seg. Til helgen skal hun kjempe på Norges første rene jentestevne i thaiboksing i Larvik.
– Før man går i ringen er det mange tanker som surrer i hodet. Jeg er nervøs og spent på hva utfallet blir. Likevel er det i ringen man får vist hva man er god for og testet ut det jeg har lært på treningene, sier hun.
Tilskuerne vedder på utøverne
Som semiprofesjonell kjemper Uzma B-klassekamper. I ringen er trenerne til stede og gir tilbakemeldinger under kampen. Hun forteller at hun alltid lytter til treneren, men at det også er viktig å bruke hodet litt selv. Uzma har kjempet kamper i land som Norge, Sverige, Danmark, Nederland, England og Thailand. Kampene i Thailand var en unik opplevelse. Tribunene er større enn i Norge, tilskuerne vedder penger og i ringen bruker man kun hansker og tannbeskytter.
– Det er skummelt, men gøy. I Thailand handler alt om sporten. Jeg gjorde ikke annet enn å trene og hvile. Det er jo nasjonalsporten i landet og det er derfor større engasjement rundt kampene enn her i Norge, forteller hun.
Flere kvinner i thaiboksing
Etter noen krevende runder i ringen, beveger Uzma og treneren seg ut på mattene for å trene teknikker. De står sjelden stille, og svetteperlene renner hos dem begge. Uzma mener flere kvinner bør prøve ut sportsgrenen.
– Få med en venn og prøv forskjellige klubber. Det viktigste er at man har det gøy på trening samtidig som man pusher hverandre. Det hadde gjort seg godt med flere kvinner om bord, mener hun.