En muslimsk ekstremist stoppet meg på Grønland og sa til meg rett opp i ansiktet at «sånne som deg flyr i Raqqa». Foto: Morten Lauveng Jørgensen

Homofile muslimer ønsker sin egen moske. – Folk skal ikke måtte velge mellom å være homofil eller muslim

– Vi ønsker oss et sted hvor vi slippet å bli trakassert for vår legning eller vår religion, hvor vi slipper å føle oss alene og hvor vi kan tolke Koranen slik vi mener er korrekt.

Et større miljø med muslimer ønsker seg nå en moske for homofile, et miljø hvor de ikke trenger å forhandle vekk legningen sin, ifølge seg selv. I spissen for initiativet står organisasjonen Salam, som betyr fred.

– Alle ønsker å redde oss homofile muslimer. Muslimske miljøer vil redde oss fra oss selv og legningen vår. Høyrepopulistene på sin side ønsker å redde oss fra vårt folk, vår religion og våre foreldre. Ingen av dem spør meg hvem vi egentlig er, sier lederen for initiativet, Thee Yezen.

Yezen er født i Bagdad og kom til Norge i 2001. Han og familien slo seg ned på Sørlandet og Yezen utdannet seg til førskolelærer.

– Utad fremstår jeg som en veldig tøff aktivist, men jeg er egentlig ikke det. Jeg gjemmer meg under dyna og skammer meg. Og synes dette er veldig tøft. I kampen mot homofobien føler jeg at jeg står veldig alene. Også antirasister har sviktet. Hvorfor konfronterer de ikke homofobien i innvandrermiljøer?

Blir hatet av alle

– Selv har jeg et muslimsk navn og et arabisk utseende, men i Midtøsten sier de jeg er vestlig. Nordmenn som ser det skjeggete utseendet mitt og hører meg snakke om Nato og angrepskrig i Midtøsten, betrakter meg derimot som en ekstremist. Jeg føler meg klemt mellom det arabiske og det vestlige og har gleden av å bli skjøvet vekk av alle.

Jobben med å samle folk bak moske-initiativet har ikke vært lett, innrømmer han.

– Fantes det et behov moske for en slik moske, spurte jeg fra starten av? Og kunne muslimer tenke seg å gå hit? Men jeg glemte å stille et tredje spørsmål: Kunne de tenke seg å sitte i styre og fronte initiativet.

Det siste har vist seg vanskelig. De fleste av dem Yezen har spurt om å sitte i styret, sier nei. Flere er redde for hva familiene deres og andre ville mene om dem, hvis de går offentlig ut med sine legninger.

– Utad sier moskeene at de ønsker homoer velkommen, men når jeg kommer på besøk, opplever jeg noe annet. Foto: Morten Lauveng Jørgensen

– Sånne som deg flyr i Raqqa

– Se for deg skeive, brune og muslimer på ett sted. Tenk deg hvordan høyreekstremister vil reagere på dette. Og konservative muslimer. En muslimsk ekstremist stoppet meg på Grønland og sa til meg rett opp i ansiktet at «sånne som deg flyr i Raqqa». Han henviste da til at homofile i ISIS-dominerte Raqqa blir tvunget opp på taket av et høyt bygg og kastet ned på bakken og knust. Men ikke bare menn, også lesbiske kvinner får unngjelde, de blir steinet, forteller Yezen.

Han sier han selv har sett slike videoopptak, av «flyturene i Raqqa», og at han blir skremt. Han mener de harde straffemetodene mot homofile fra ISIS’ side er et signal til Vesten om at «dette er deres kultur, og den ønsker ikke vi oss».

Men også norske muslimske miljøer er generelt intolerante overfor homofile, mener Thee Yezen.

– Utad sier moskeene at de ønsker homoer velkommen, men når jeg kommer på besøk, opplever jeg noe annet. En gang, etter en fredagsbønn, merket jeg en mann sette seg tett inntil meg. Plutselig spurte han, skikkelig høyt så alle hørte det: Du, er det sant at du er homo? Alle de andre i rommet stirret da rett på meg.

Yezen forteller at hans umiddelbare reaksjoner var å blånekte. Han hørte seg selv svare: – Hei, bror, hva skjer? Hvordan kan du si noe sånt?

– Ifølge moskelederne trengs det ikke noen homo-moske. Men hver gang jeg går i en moske blir jeg konfrontert med min legning. De sier: Hei, homo, hva gjør du her? Noe som er skikkelig ubehagelig. Vi gjør dette for å finne en tilhørighet, et sted å samles, sier Yezen.

På tide at homofile blir inkludert

Han peker på at intoleransen i deler av det muslimske miljøet har gjort at enkelte homofile har følt seg tvunget til å ta sterk avstand fra islam, og til og med alliert seg med islamofobe krefter.

Men også andre minoritetsmiljøer er intolerante mot homofili, påpeker han, både hinduer og kristne. Han nevner en kristen venninne som ble truet på livet av sin kristne familie da hun kom ut av skapet.

– Vi har feilet i å organisere homofile muslimer, og vi ser at homofobien i muslimske miljøer blir brukt som en slegge av høyrepopulister mot oss muslimer. Hvis ikke vi innvandrere klarer å organisere homofile muslimer bak en mer tolerant islam, vil rasister lettere kunne dominere fortellingen om islam og homofili.

– Heteroseksuelle muslimer har hatt deres versjon av islam i 1400 år nå. Nå er det på tide at også vi homofile blir inkludert, sier Yezen.

– Klarer ikke vi innvandrere å organisere homofile muslimer bak en mer tolerant islam, vil rasister lettere kunne dominere fortellingen om islam og homofili. Foto: Morten Lauveng Jørgensen

Vil knekke homofobien blant innvandrere

Han synes det er problematisk at så få personer med innvandrerbakgrunn deltar i norske homoorganisasjoner, som FRI og Skeiv Verden. Særlig er få kvinner representert. Det betyr at folk ikke tror lesbiske innvandrerkvinner fins, noe han avkrefter ut fra sitt eget kjennskap til en rekke lesbiske kvinner med minoritetsbakgrunn.

– Det er mange som sitter på gjerdet og venter. Vårt mål er å ta knekken på homofobien blant innvandrere og dermed forbedre livskvaliteten til alle homofile innvandrere. Men også å knekke en høyrepopulisme som aktivt utnytter homofobien som et våpen mot innvandrere for å stenge grensene og bygge en mur rundt landet.

– Vi akter å banke på døra til moskeene og si at vi er her. Kanskje får vi ikke gjennom homoekteskap i moskeene med det første. Men vi krever at moskeene tar avstand fra homofobi. Fordi homofobien får konsekvenser i form av tvangsekteskap og æresdrap. Og ikke bare i moskeene, men også i innvandrerorganisasjonene ellers.

– Sammen står vi sterkere

Allerede har Salam begynt å besøke ungdomsklubber og skoler. For noen uker siden inviterte organisasjonen seg selv til Folkemøte om sosial kontroll, arrangert av Groruddalstinget. Organiseringen er i gang, og miljøet kan ha funnet et tilholdssted på Grønland.

– Vi ønsker oss ikke bare et lite rom å be i og studere tekstene fra Koranen, men et sted der folk kan møte andre skeive, som de kan dele erfaringer med. Sånn at når vi kommer ut i offentligheten, står vi sterkere.

– Vi er ikke så heldige å ha en skeiv imam i Norge, men vi vet at det fins flere i utlandet som har muslimsk utdanning. Disse kan vi bruke som åndelige ledere.

Yezen mener det er misbruk av Koranen å diskriminere mot homofile, ettersom ingen autentisk tekst fra Profeten, slår fast noe forbud mot homofili.

– Vi kan tolke tekstene selv. Vi er lei av at heterofile imamer forteller oss hvordan vi skal forstå Koranen. Utgangspunkt må være godheten i mennesket og Guds nåde. Ut fra dette springer resten.

Korrigerte kjønnsidentiteten

En annen av initiativtakerne er Sara, fra Libya. Hun kom som flyktning og korrigerte kjønnet sitt på operasjonsbordet etter at hun fikk humanitært opphold i Norge.

Sara håper hennes livshistorie kan hjelpe andre skeive muslimer.

– For 12 år siden, da jeg korrigerte kjønnsidentiteten min, var jeg ensom, usikker og uten venner. Jeg følte det ikke var noe sted jeg som muslim kunne henvende meg og fortelle om min seksuelle legning. Først i fjor vinter kom jeg ut av skapet.

Hun vil ikke at andre skal måtte gå gjennom det samme. – Jeg håper skammen og utryggheten jeg opplevde i mange år, kan være en erfaring som kan hjelpe andre med. Det er slitsomt å holde legningen sin skjult.

Sara ønsker at folk skal kunne være homo eller transseksuell, uten at de føler gjør noe galt eller ser på seg selv som en dårlig muslim.

Ikke haram å være homo

– I Norge har vi en mulighet til å være den vi er, men selv i dette landet, kan prisen være høy. Vi ønsker å formidle at det ikke er haram i islam å være homofil eller transseksuell. Slikt er bare tolkninger av Koranen, og det verset som sies å forby homofili, kan tolkes svært ulikt. Vi ønsker oss en moske for våre tolkninger. Jeg vil ikke at folk skal tvinges vekk fra islam fordi de vil skifte kjønn, sier Sara.

- Først for ett år siden våget jeg stå frem med min legning.

Hun ser for seg at moskeen holder fredagsbønn og samlinger og tar opp til diskusjon ulike temaer.

– Jeg kjenner mange, både homofile og transseksuelle som lettere vil kunne leve ut sin identitet i et slikt miljø. Vi kan være forbilder og gi støtte og trygghet til mange, slik at de ikke trenger å føle seg så ensomme.

Man må ikke velge mellom å være homofil eller muslim, man kan være begge deler.

Powered by Labrador CMS