Klokken fire på natten reiste de to kollegene hjem i taxi på kommunens regning. Illustrasjonsfoto: Even Westvang / Flickr

– Jeg og makkern min var på byen. Vi var fulle, blakke og dumme. Men vi fortjener ikke å miste jobben

Publisert

Byrådene i Oslo tok flere titalls taxiturer utenom reglementet. Byrådsleder Raymond Johansen nekter å forklare sine turer. Men da to ansatte i helseetaten tok taxi hjem etter en våt tur på byen, fikk de sparken på dagen.

To ansatte i helseetaten i Oslo ble nylig avskjediget for å ha tatt en taxitur på til sammen 1109 kroner, på kommunens regning. En av de to avskjedigede forteller historien sin til VårtOslo. Mannen orker ikke stå frem åpent på grunn av belastningen med dette.

– Klokka var kvart på fire en lørdagsnatt i november i fjor da jeg og makkern min troppet opp ved det nattåpne arbeidsstedet vårt. Der bestilte vi en drosje. Vi var fulle, blakke og dumme. Vi visste at det vi gjorde ikke var helt i henhold til reglene. Men vi forsøkte ikke å skjule noe, så vi skrev ned navn og nummer, forteller mannen.

Går utover helsa og nattesøvnen

I forrige uke fikk han beskjed om oppsigelsen.

– Jeg ble sjokkert. Jeg trodde ikke de ville gå til et sånt skritt. Nå som jeg forstår hva som er skjedd, går det utover både den mentale helsa, nattesøvnen og familierelasjonene, forteller mannen.

Turen skjedde i november i fjor, og i hele perioden frem til forrige uke, har han jobbet som normalt. Da leverte kommunerevisjonen er svært kritisk rapport av kommunens praksis for taxiturer.

Ifølge regelverket for «kreditturer» kan helsepersonell ta en taxi etter tjeneste, når kollektivtrafikken ikke går eller ved behov. I praksis har ordningen sklidd ut, og de ansatte har selv vurdert når ordningen skulle brukes, forteller mannen.

Uklare retningslinjer for taxikjøring

– Ordningen har blitt misbrukt over mange år. Når vi har jobbet til klokka 7 og begynt igjen klokka 15, har de ansatte ofte tatt en taxi hjem, selv om det går kollektivtrafikk. Det har vært uklare retningslinjer for hvordan ordningen skulle brukes.

Også kommunerevisjonen er, i sin gjennomgang av etatens retningslinjer rundt bruken av kredittkjøring, enig i at praksisen har vært uklar: «Kommunerevisjonen mener at Helseetaten indirekte har akseptert bruk av kredittkjøring utover hva rutinen tilsier. Ledelsen har over tid vært kjent med, og ikke strammet inn, bruk av ordningen hvor forhåndsgodkjenning ikke har vært dokumentert, det har vært mangelfull innlevering av kvittering samt kjøring når offentlig transport trolig har vært tilgjengelig. Kommunerevisjonen mener derfor at all bruk i strid med den skriftlige rutinen ikke kan ansees som brudd på vilkårene».

Alltid stilt opp for arbeidsgiveren

Mannen forteller om en avdeling med stort behov for arbeidskraft der de ansatte jobbet både dobbelvakter og springskift. I de fem årene han har jobbet for Oslo kommune, har den nå oppsagte arbeideren alltid stilt opp når det var behov for vakter og overtid.

– Lojaliteten til tjenesten er noe av grunnen til at jeg føler meg urettferdig behandlet. Jeg rasjonaliserte for meg selv at jeg alltid har stilt opp ved arbeidsgivers behov. I tillegg har jeg jobbet en time her og en time der uten å skrive det opp eller ta ut overtidslønn. Derfor tenkte jeg at dette kunne gå opp i opp. Men jeg ser jo at det ikke er greit, sier han.

Han sier han forstår at kommunen reagerer.

– Da dette kom opp i kommunerevisjonen, la jeg meg flat med en gang. Jeg er helt innforstått med at jeg fortjener en reaksjon, men synes ikke jeg fortjener å miste jobben.

Urimelig straff

Hovedtillitsvalgt i Fagforbundet, Stig Berntsen, mener overtrampet kunne blitt møtt med en skriftlig advarsel og et krav om å betale tilbake beløpet for taxituren. Han mener straffen er for streng, og at denne derfor fremstår som urettferdig.

– Avskjedigelse er den strengeste reaksjonen kommunen har. Det innebærer at den ansattes arbeidsforhold opphører umiddelbart samt at han får økonomisk karantene i åtte uker fra NAV. Den ansatte får ikke jobbe i kommunen igjen noensinne, og i attesten blir det oppgitt overfor nye arbeidsgivere at personen ble sagt opp.

Stig Berntsen er hovedtillitsvalgt i Fagforbundet for mennene som fikk sparken på dagen etter en taxi på kommunens regning. Foto: Vegard Velle

Berntsen og Fagforbundet mener det ikke er saklig grunnlag for avskjedigelse i denne saken og har lagt inn krav om forhandlinger.

Krever at saken blir omgjort

– Fagforbundet krever at avskjedigelsen blir omgjort. Jeg har ikke tro på at arbeidsgiveren vinner frem i en eventuell rettsak, sier Berntsen.

Mannen mener at deler av bakgrunnen for den strenge reaksjonen er en langvarig konflikt mellom ledelsen og de ansatte på arbeidsplassen hans.

– Det framstår som om arbeidsgiver er ute etter oss. Folk på ledernivå slipper unna. De ville aldri fått avskjedigelse for et sånt forhold.

Hovedregelen er oppsigelse

Kommunikasjonssjef Christian Ekker Larsen, i helseetaten, henviser til bystyrets instruks om økonomiske uregelmessigheter og misligheter i Oslo kommune.

Instruksen sier at «I tilfelle der det foreligger tilstrekkelig dokumentasjon på at en arbeidstaker har gjort seg skyldig i økonomiske misligheter, skal vedkommende som hovedregel gis avskjed».

– Utover dette, har jeg ikke noen kommentar, siden dette er en personalsak, sier han.

Powered by Labrador CMS