NRK har avdekket over 3.000 brudd på arbeidsmiljøloven ved sykehjemmene i Oslo fra januar til august i år. Foto: Frank May / NTB scanpix
NRK har avdekket over 3.000 brudd på arbeidsmiljøloven ved sykehjemmene i Oslo fra januar til august i år. Foto: Frank May / NTB scanpix

Ansatte på sykehjem jobbet 17,5 timer i strekk. Over 3.000 lovbrudd registrert ved Oslos sykehjem

Fra januar til august i år har det blitt avdekket 3.219 brudd på arbeidsmiljøloven ved sykehjemmene i Oslo. 700 brudd skyldes sikring av forsvarlig helsehjelp.

Publisert Sist oppdatert

Det er arbeidsmiljølovens krav til hviletid, helgefri og regler for overtid som er brutt, melder NRK. Statskanalen har fått innsyn i og analysert 3.219 lovbrudd ved sykehjemmene i Oslo fra januar til august i år.

Funnene viser blant annet at loven brutt 699 ganger med begrunnelsen om at det var nødvendig for å gi forsvarlig helsehjelp. 453 ganger har ansatte fått for lite hviletid, og 284 ganger har ansatte jobbet mer enn 13 timer per dag – noe som er lovens ordinære grense for overtid.

For få i helga

Flere ansatte ved de kommunale sykehjemmene i Oslo har jobbet opptil 17,5 timer i strekk.

– De fleste bruddene er utløst av at de ansatte arbeider for mange søndager på rad. Dette skyldes at den faste bemanningen er for lav i helgene, sier direktør i sykehjemsetaten, Helge Jagmann, til NRK.

Han avviser at sykehjemmene drives uforsvarlig.

– Vi skulle gjerne hatt bedre bemanning for å øke kvaliteten, men vi driver forsvarlig. Brudd oppstår på grunn av måten vi har organisert arbeidstiden på, heller enn at det er for få folk, sier Jagmann.

Økt risiko

På spørsmål til Arbeidstilsynet om hva de mener om at enkelte har jobbet hele 17,5 timer i strekk på sykehjemmene, sier avdelingsleder Jens Erik Romslo følgende til NRK:

– Som et generelt utgangspunkt vil en arbeidstid over åtte timer gi en økt risiko for ulykker med rundt 50 prosent. Arbeidstid over tolv timer gir en økt risiko på rundt 100 prosent.