Thoralf Bergersen er mannen som fjernet hatsymbolet ved Speidersteinen. Foto: Thoralf Bergersen

I april tagget noen et hakekors på Speidersteinen i marka ved Oppsal. Denne helga fjernet en lokal klatrer hatsymbolet

«Da var hakekorset fjernet og Speidersteinen igjen et trivelig sted å være», skriver Thoralf Bergersen på Facebook-gruppa til Østmarka Vel.

Publisert

Speidersteinen ligger ved Bjartbakken på Oppsal. Denne helga fant lokalpatrioten Thoralf Bergersen frem bøtte, vann og såpe og fjernet hakekors-taggingen.

Han bor selv rett i nærheten og er bortom steinene nesten hver dag, med eller uten klatreutstyr. Det er også mange andre klatrere.

I en drøy måned fikk hakekorset stå på Speidersteinen. Foto: Thoralf Bergersen

– Skuffet og lei meg

– Jeg ble skuffet og lei meg da jeg kom over hakekorset. Symbolet står for alt det vi ikke ønsker i klatremiljøet. Vi jobber for at klatringen skal inkludere alle, ikke minst for dem som ikke passer så godt inn i den organiserte idretten, sier Bergersen.

Han tror at det kan være noen ungdommer som har gjort det. Samme dag som hakekorset ble malt, ble også skiltet som viste veien til Speidersteinen revet ned.

Slik så Speidersteinen ut mens Thoralf Bergersen vasket vekk hakekorset. Foto: Thoralf Bergersen

Et hatsymbol

– Jeg synes det er svært provoserende at de har malt hakekorset dere, et hatsymbol. Hakekorset er et av de sterkeste virkemidlene man kan bruke i et demokrati. At de ikke har tagget «faen» eller «fuck you», men et hakekors, er en bevisst handling.

Bergersen kjenner ikke til noen oppblomstring i høyreekstreme miljøer i området. Han har selv døtre på Skøyenåsen skole rett ved og sier skolen har en god blanding av mennesker med ulik bakgrunn.

Slik ser Speidersteinen ut nå, etter vasking. Foto: Thoralf Bergersen

– Kom ikke tilbake

Bakgrunnen for speidermerket på fjellveggen skal være at steinen var et samlingspunkt for en speidergruppe på Oppsal. I dag er Speidersteinen et samlingssted for klatrere fra hele Oslo.

– Jeg håper de som har malt hakekorset ikke kommer tilbake, i så fall vil jeg fjerne det igjen, sier den lokale klatreren.

Powered by Labrador CMS