Politiet sier at de likevel kan gi pålegg hvis munnbindpåbud i Oslos kollektivtrafikk ikke følges.
Politiet sier at de likevel kan gi pålegg hvis munnbindpåbud i Oslos kollektivtrafikk ikke følges.

Politiet snur om munnbind: - Åpenbare og gjentatte brudd vil kunne bli anmeldt og straffet

Først sa politiet at det ikke var ressurser til å håndheve byrådets påbud om munnbind i kollektivtrafikken. Nå slår politiet kontra, og sier at de kan gi pålegg hvis råd og henstillinger ikke følges.

Publisert Sist oppdatert

Politiet sier nå at de vil håndheve innenfor rammen av deres daglige tjeneste, men at de i utgangspunktet ikke igangsetter egne smittevernkontroller på trikk, T-bane eller buss.

— Hvis råd og henstillinger ikke følges, kan politiet gi pålegg for å sikre at reglene overholdes. Åpenbare og gjentatte brudd på smittevernloven vil kunne bli anmeldt, opplyser stabssjef Harald Nilssen i Oslo politidistrikt.

Politiets helomvending fra tidligere i dag er i tråd med det byrådsleder Raymond Johansen (Ap) sa på pressekonferansen mandag kveld. Da sa han han hadde vært i kontakt med politimesteren i Oslo om håndhevelse av munnbindpåbudet.

Byrådet har ikke hjemmel til å straffe

Samtidig står det i byrådets egen forskrift at reisende som bryter påbudet ikke blir straffet.

— Det vil ikke blir etablert et særskilt håndhevingsregime for kontroll av overholdelse av regelverket. Kommunen har heller ikke hjemmel til å sanksjonere manglende bruk av munnbind, skriver byrådet i forskriften.

Påbudet vil gjelder ikke barn under 12 år eller personer som av medisinske eller andre årsaker ikke kan bære munnbind. Påbudet vil i første omgang vare i 14 dager, opplyser byrådet.