Unike butikker i byen

Fra venstre: Gholam Hossein Nasiri, Ole Petter Taihaugen, Inger Sævold, Aleksandra S. Diaz, Tina Belstad Knudtzen og Hosein K. Zadeh. Foto: André Kjernsli

Har favorittskoene sett sine beste dager, kan redningen være like om hjørnet

Du trenger ikke reise til Italia for å kjøpe målsydde sko, det holder med en tur til Everest Sko på Majorstua. Alle som jobber der er vaskeekte skomakere og mottok nylig bronse på verdens største skomakermesse.

Publisert

I den bittelille veistubben som heter Arbos gate, som går inn fra Kirkeveien, finner vi det lille skomakerverkstedet Everest Sko. Lokalet er fylt opp med maskiner som det for vanlige folk er umulig å gjette hva kan brukes til. Det lukter skinn og skokrem, sistnevnte er en lukt som den oppvoksende generasjonen ikke aner hva er.

Det ligger hele og halve sko rundt omkring. Mange mennesker jobber her, lokalets størrelse tatt i betraktning. VårtOslo teller fem personer, og midt i gjengen finner vi eieren, Hosein K. Zadeh. – Velkommen inn, vil du ha tea eller kaffe? spør han.

Gholam Hosein med bronsemedaljen han vant tidligere i år. Foto: André Kjernsli

Drev skofabrikk i Iran

Etter å ha får et stort glass tea og høflig takket nei til søte kjeks, installeres vi i sofaen på det lille kontoret. – Jeg drev skofabrikk i Tabriz, sier Hosein. Det er en by i det nordvestlige Iran, som er kjent for sin skoproduksjon. Etter hvert dro jeg til Sankt Petersburg for å studere sosialøkonomi, men kjærligheten førte meg videre til Norge.

– Vi åpnet Everest Sko i disse lokalene i 2006. I begynnelsen ville jeg bare lage skreddersydde sko, men det var ikke nok kunder til det. Så begynte vi i tillegg å reparere sko, da tok businessen seg opp, sier han.

Aleksandra S. Diaz viser frem ulike skosåler. Foto: André Kjernsli

Kvalitetssko er bra for miljøet

Etter hvert har kundene blitt flere og oppdragsmengden økt. Den typiske kunden er voksen, opptatt av kvalitetssko og med en liten overvekt av kvinner. I tillegg til å reparere sko, fikser vi også belter og ulike vesker der for eksempel glidelåsen har gått i stykker.

– Mange av kundene er faste, sier Hosein. De har forstått at det er bedre å kjøpe sko av høy kvalitet. Heller reparere når det er nødvendig enn å kjøpe billige og dårligere sko og kaste dem når de går i stykker.

Noen velger måltilpassede sko fordi de sliter med føttene, andre gjør det fordi de ønsker seg et helt unikt par sko.

– Velger du kvalitetssko, gjør du også et godt miljøvalg, fortsetter han. Det er ingen tvil om at flere og flere blir opptatt av dette.

Gholam H. Nasiri har akkurat reparert ei skinnveske for en kunde. Foto: André Kjernsli

Alle som jobber her er skomakere

Totalt jobber det seks personer i den lille butikken, fem av dem er til stede i dag. Alle sammen er skomakere, og de gikk læretiden sin her hos meg, sier Hosein stolt.

Inger Sævold (18) er den yngste som er her nå. – Jeg trives kjempegodt med både yrkesvalg og arbeidsplass, sier hun.

– Det er vel slik at de fleste ser på skomakeryrket som et mannsyrke, men sannheten er at det er flere kvinner enn menn som velger å bli skomakere nå, skyter Hosein inn.

Å være skomaker er godt, gammeldags håndverk, og Inger Sævold trives med det. Foto: André Kjernsli

Bronse på verdens største skomakermesse

Hvert tredje år arrangeres verdens største messe for skomakere i Wiesbaden i Tyskland. I år stilte Everest Sko opp i en klasse for nye sko. Der kapret de en bronsemedalje. Det er første gang en representant fra Norge har tatt medalje her.

– Dette var kjempegøy, sier Hosein. – Vi laget en støvlett der sømmen rundt er i de norske fargene og den hvite tråden en telefonledning. Jeg passet på at alle som jobber jeg fikk være med å lage skoene, så dette er et skikkelig lagarbeid.

Støvlettene som ga bronsemedaljen i Tyskland. Foto: André Kjernsli

– Neste gang har vi lyst til å stille opp i en klasse for skoreparasjon, da skal vi ta gull!

Ny butikk på Sagene

Det har etter hvert blitt såpass mye å gjøre at Hosein har bestemt seg for å åpne en filial til  – Everest nr. 2.

– Vi har funnet lokaler like ved Sagene kirke og åpner etter planen til uka. Da flytter noen av dem som jobber her over dit. Vi vet ikke helt hvem som skal flytte ennå, men det finner vi ut av. Det blir spennende, sier han.

Hele skomakergjengen utenfor verkstedet. Foto: André Kjernsli

Her kan du lese om flere unike butikker i byen.

*VårtOslo plasserte i en tidligere utgave av denne artikkelen byen Tabriz i Irak. Byen ligger i det nordvestlige Iran. VårtOslo beklager.

Powered by Labrador CMS